HRVATSKI SVJETSKI SABOR

CUT- Skupna izložba moderne umjetnosti

ZAGREB 04.05.2005 g. u prostorijama Kulturnog centra Dubrava otvorena je izložba domovinske i iseljene Hrvatske pod nazivom CUT. To je prvi korak u realizaciji opsežnog programa Odbora za likovnu umjetnost Hrvatskog Svjetskog Sabora kojem predsjedava gospodin Raca Vladimir. On je u svom pozdravnom govoru upoznao prisutne s daljnjim tijekom ovog projekta. «Namjera nam je obici sva veca hrvatska mjesta te nastaviti put van granica RH po državama i gradovima svijeta. Ovo što vidite nije konacno. Izložba ce se stalno nadopunjavati djelima autora koji nam se svakodnevno javljaju sa željom da daju svoj doprinos programu». Zahvalio se pokrovitelju ( Osiguranje Euroherc), sponzorima (Hrvatska Gospodarska Komora i Poljoprivreda Cara) te izrazio zadovoljstvo potporom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ivica Vlašic iz Bosne i Hercegovine objasnio je okupljenima zašto na izložbu nisu stigli radovi umjetnika iz BIH. Carina i birokracija usporile su njihov prelazak granice, medutim, nada se skorom prikljucenju.

O umjetnickoj vrijednosti izloženog govorili su Stanko Špoljaric (likovni kriticar) i Ivica Rubic (kustos KC Dubrava). Izloženo je 50-tak radova u razlicitim tehnikama- akvarel, grafika, pastel, ulje na platnu, akrilik … Bilo je tu pejzaža, sakralnih i urbanih motiva, aktova, mrtve prirode, interijera. Podjednako su zastupljeni realizam, apstrakcija i naiva. Ipak , šarolikost stilova, tehnike i motiva nije utjecala na kompaktnost izložbe.

Zabilježen je i kvalitetan prigodni program glumca Kristijana Ugrine i zagrebackog kantautora Cire Gašparca.

Nakon završnih rijeci g. Nike Šoljaka, predsjednika HSSD-a, brojni su uzvanici krenuli u razgledanje izložbe. Našlo se tu podosta poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i estrade, predsjednika drugih Odbora Sabora ( Dražen Tretinjak – Odbor za pravnu zaštitu Hrvata i njihovih nac. interesa, Hrvoje Jurkovic – Odbor za mlade) te mnoštvo dobronamjernih, znatiželjnih gradana. Za sve je posjetitelje prireden i skromni domjenak pa je druženje potrajalo do kasnih vecernjih sati.

HRVATSKI SVJETSKI SABOR


 

 

 

 

INDEX