HRVATSKI SVJETSKI SABOR
SABOR MLADIH 2005

U Karlovcu je 09. travnja u prostorijama Gradskog kazališta Zorin dom održan Sabor mladih 2005. Skup je organizirao Odbor za mlade Hrvatskog Svjetskog Sabora. Osim predsjednika HSSD-a, Nike Šoljaka te predsjednika saborskih odbora (za znanost- D. Pavuna, zaštitu Hrvata i njihovih nacionalnih interesa- D. Tretinjak, likovnu umjetnost- V. Raca, šport-P. Nurnberg, književnost- D. Bjažic ), na poziv mladih odazvao se i Ministar Primorac sa vecim dijelom svog kabineta, predstavnik Ministarstva obitelji i socijalne skrbi- J. Cikeš, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova- M. Munivrana te karlovacki Župan Nedjeljko Strikic i Mirna Grcic procelnica za udruge.
Skup je otvorio predsjednik Odbora za mlade, g. Hrvoje Jurkovic.
Ministar D.Primorac izrazio je zdušnu podršku ovom skupu i prisutne upoznao s planom reformi školstva koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana. Daljnji dio preuzeli su mladi. U izlaganjima predstavnika raznih krajeva culo se svakojakih tonova. Od pomirljivih, prakticnih i uravnoteženih do ocajnih i buntovnih. Nedostatak perspektiva izvirao je gotovo iz svakog govora. Najviše se pricalo o nemogucnosti utjecaja na politicke prilike, nekorektnoj praksi hrvatskih stranaka koje na izborima koriste mlade kao kozmetiku ( stavljaju njihova imena na donje dvije trecine svojih lista), nezaposlenosti, niskom standardu i rasprodajama nacionalnog blaga. Pozdravilo se svako okupljanje

- 2 -
mladih s ciljem ostvarivanja vlastitih prava te se
više puta naglasilo kako su im interesi i ciljevi zajednicki jer su svi oni samo supatnici modernih previranja.
Mladost danas nema ni stranku ni ideologiju vec samo nagomilane probleme i nepravde na rješenju kojih treba poraditi. Marginalizirani smo i zapostavljeni, a naš je znacaj podcijenjeni - rijeci su jednog od govornika - Ipak ostaje cinjenica da uskoro mi nasljedujemo Hrvatsku, stiglo to nama na cast ili na sramotu.
Uocena je potreba šireg udruživanja i zajednickog nastupa.
Lokalne vlasti vrlo malo izdvajaju za potrebe mladih. Nedostatak prostora za druženje prisutan je gotovo u svim krajevima RH. Veliki gradovi namijenili su im ulicu, a na otocima je nedostatak bilo kakvog sadržaja rezultirao velikom ekspanzijom narkomanije.
Simptomaticno je karikiranje zagrebackog koordinatora o problemu ovisnosti:
- Vidim svog obeshrabrenog prijatelja kako ocajan leži na plocniku. Malodušnost ga zahvatila od glave do pete. Na korak je od posezanja za joint-om i ulaska u lažnu realnost. Što da mu kažem? Ustani, nije sve tako crno kako ti se cini, ima život i vedrijih strana?! Kad bih ga i nekim cudom uspio uvjeriti, kuda da ga pošaljem, u … knjižnicu ?!!
Nakon trosatne rasprave donesen je zakljucak da se angažiraju sve utjecajne snage na terenu kako bi se u svakom mjestu osigurao prostor za druženje, kulturne, športske i dr. aktivnosti.
Apelira se na zajednicu da ne diže ruke od zalutalih sugradanina pošto je za njihovu golgotu dobrim dijelom i sama krivac.
Vladajuce strukture se moli da prekinu s prodajom nekretnina i društvenog vlasništva te da vode brigu o visini zaduživanja.

- 3 -

Sugeriraju im se metode tipa davanja koncesija.
Smjena generacija neminovno nailazi i nepravedno je buducem naraštaju, koji bi takoder nešto želio raditi i graditi, ostaviti samo dugove i ropsku ovisnost o dobroj volji vjerovnika.
Seksualni odgoj u školama je pitanje prava na znanje o vlastitom tijelu, mogucnostima i potrebama te se preporuca njegovo što ranije prakticiranje.
Od Države se traži da organizira centre za pomoc mladima, besplatne telefone i sl. po uzoru na modele koji vec dugo godina funkcioniraju u zapadnim društvima.
Nakon sjednice ucesnici su pozvani na kratku priredbu. Prikazan je film Preobražaj , a skup su svojim nastupom uvelicali domaci izvodaci te djecja skupina kick-boxing kluba Karlovac. Druženje je potrajalo do kasno u noc. www.hssd.hr HSSD


 

 

 

 

INDEX