Za tisak

 

U Karlovcu je 19.05.2007. god. održan Skup Hrvatskog Svjetskog Sabora.

Skup je otvorio Predsjednik HSSD Hrvatske gosp. Željko Vinski.

Uz goste iz nekoliko država svijeta na Skupu je prisustvovao i Predsjednik HSSD gdin. Niko Šoljak.

Uz prisustvo budućih 15 predsjednika HSSD većih gardova Hrvatske odrađen je opširni dnevni red te donesen  program rada za 2007 godinu.

Zajednički cilj postavljen - Velika odgovornost na Predsjednicima HSSD po gradovima Hrvatske koji imaju povijesni zadatak da u svom gardu organiziraju HSSD.

Treba postaviti predsjednike  pojedinih programa putem kojih će se uspostaviti suradnja i stvoriti uvjeti da zajednički sa Hrvatima  izvan domovine te programe realiziraju.

Programi sa kojima odmah treba početi su:

otvaranje financijske institucije na nivou HSSD, sport, razmjena studenata, likovnom kolonija, folklor,  škola hrvatskog  jezika, turizmom i drugim sadržajima koji su interesantni za domovinski i iseljenu Hrvatsku.

Predstavnik iz Perua Antonio Petras-Arelich založio se za organiziranje centra gdje bi se mogle dobiti informacije putem kojih bi se Hrvatima izvan domovine pružale informacije o mogućnostima povrataka kupnje nekretnina i  investiranja u Hrvatsku.

Predsjednik gdin. Željko Vinski odgovorio je da je upravo to jedan od naših prioritetnih zadataka koji danas postavljamo. Temelj organizacije koja treba stvoriti uvjete povratka dijaspore, između ostalih, je informiranje dijaspore jedno od naših prioriteta.

Postavljeno je pitanje što je sa realizacijom programa osnivanja Hrvatske Svjetske banke.

Predsjednik HSSD je odgovorio da je taj program započet odmah nakon prvog Sabora 2002. godine i da se sa tim programom nastavlja.

Vjerujemo da će se taj program realizirati i da će Hrvati u svijetu smoći snage svladati svoje osobne ambicije i objediniti osobni interes sa općim i da ćemo uspješno realizirati
taj program.

 

Stav Hrvatskog Svjetskog sabora je da Banku osnivaju osnivači, koji daju novac te da se od nikoga ne uzima niti jedan dolar prije osnivačke Skupštine.

Članovi HSSD rade već 7 godina i troše svoj novac i vrijeme.
Onaj tko nije spreman dati dio sebe za opće nacionalno dobro Hrvatskog naroda i Države  Hrvatske ne treba biti član HSSD.

Na kraju Skupa donesena je Odluka da se uvede članarina te učvrsti evidencija članova.

Da se s oduzmu članske iskaznice neaktivnim članovima te da ih se brise iz članstva.

Dogovoreno je da se u što kradem roku organizira radni sastanak sa svim predsjednicima HSSD po gardovima i njihovim zamjenicima na kojem će se temeljito zadužiti svakog pojedinca koji dio programa i u kojem vremenskom razdoblju treba odraditi.

Skup je bio konstruktivan, teme konkretne atmosfera praćena oduševljenjem i odobravanjem prisutnih što daje garanciju za uspješan i kvalitetan budući rad.

 

 

Predsjednik Hrvatskog Svjetskog Sabora Hrvatske Željko Vinski.

fotografije