HRVATSKI SVJETSKI SABOR

 

Prihvatio je dan DRŽAVNOSTI HRVATSKE 21,svibnja. 879.godien. 

Počev od ove 2007 godine Hrvatski Svjetski Sabor njegovi simpatizeri i prijatelji svečano slave dan Hrvatske Državnosti  21.svibnja879. godine. Dana 21. svibnja  prigodnim svečanostima prisjetiti se  dana kada je  21. svibnja 879. godine -   u crkvi Svetog Petra u Rimu Papa Ivan VIII. blagoslovio Kneza Branimira (879.-892.) i njegov Hrvatski Narod i proglasio Državu Hrvatsku nezavisnu od bilo koga.

 

Upućena je molba Saboru i Vladi RH da se 21.lipnja 879. godine  službeno proglasi dano Državnosti Republike Hrvatske.

 

            Pismeni dokument o tom proglašenju datira od 7.lipnja 879. godine, kada je Papa Ivan VIII. to i pismeno potvrdio. Utvrđivanje dana Državnosti RH 21.svibnja 879.g. smatramo primjerenim i povijesno opravdanim za nas same i narode Europe. Taj datum je simbol Hrvata i njihove države, a ujedno je i dokaz prisustvomaja. Hrvata na ovim prostorima. Hrvati su došli na ove prostore u 6.stoljeću, a  od Pape Ivana IV. 641. godine primili kršćanstvo. Nije suvišno napomenuti da neki narodi i države današnje Europe nisu  ni spominjani u to vrijeme.

            Vjerujemo da je navedeni datum mnogim Hrvatima prihvatljiviji od bilo kojeg drugog koji se sada u praksi službeno ili neslužbeno slavi kao dan državnosti RH. Sadašnji dan državnosti  radi razdor među Hrvatima, a nama treba zajedništvo  u svim segmentima i na svim područjima života i rada, pa i kod slavljenja Dana Državnosti. Taj dan treba odisati zajedništvom Hrvata, a ne nikako razdorom i podjelama.

 

            Poreč, travanj, 2007. godine.                           

                                                                                                Predsjednik

                                                                                                Niko Šoljak prof. ing..