HRVATSKI SVJETSKI SABOR

Prihvatio je dan DRŽAVNOSTI HRVATSKE 21.svibnja. 879.godine. 

Od 2007. godine Hrvatski Svjetski Sabor, njegovi simpatizeri i prijatelji svečano slave dan Hrvatske Državnosti  21.svibnja.  Prigodnim svečanostima proslavit će se dan 21.svibnja kada će se Hrvati prisjetiti   dana kada je  21. svibnja 879. godine  u crkvi Svetog Petra u Rimu Papa Ivan VIII. blagoslovio Kneza Branimira (879.-892.) i njegov Hrvatski Narod i proglasio Državu Hrvatsku nezavisnu od bilo koga.

 

Upućena je molba Saboru i Vladi RH da se 21.lipnja 879. godine  službeno proglasi danom Državnosti Republike Hrvatske.

            Pismeni dokument o tom proglašenju datira od 7.lipnja 879. godine, kada je Papa Ivan VIII. to i pismeno potvrdio. Utvrđivanje dana Državnosti RH 21.svibnja 879.g. smatramo primjerenim i povijesno opravdanim za nas same i narode Europe. Taj datum je simbol Hrvata i njihove države, a ujedno je i dokaz prisustvovanja  Hrvata na ovim prostorima. Hrvati su došli na ove prostore u 6.stoljeću, a  od Pape Ivana IV. 641. godine primili kršćanstvo. Nije suvišno napomenuti da neki narodi i države današnje Europe nisu  ni spominjani u to vrijeme.

            Vjerujemo da je navedeni datum mnogim Hrvatima prihvatljiviji od bilo kojeg drugog koji se sada u praksi službeno ili neslužbeno slavi kao Dan državnosti RH. Sadašnji Dan državnosti  radi razdor među Hrvatima, a nama treba zajedništvo  u svim segmentima i na svim područjima života i rada, pa i kod slavljenja Dana Državnosti. Taj dan treba odisati zajedništvom Hrvata, a ne nikako razdorom i podjelama.

 

            Poreč, travanj, 2007. godine.                           

                                                                                                Predsjednik

                                                                                                Niko Šoljak, prof.ing.