Hrvatice, Hrvati I prijatelji Hrvatskog Naroda!

BUDITE SUDIONICI REALIZACIJE HRVATSKE NACIONALNE FINANCIJSKE INSTITUCIJE HRVATSKE SVJETSKE BANKE

 OČEKUJEMO DA CETE BITI SUDIONICI VI KAO HRVATI I VASI PRIJATELJI

(Naravno od onih koji vole Hrvatsku I Hrvatski Narod, a ako ne vole onda je ovaj prijedlog poslan na krivu adresu)

 ORGANIZIRAJTE SE, kako bi sto prije HRVATSKA SVJETSKA BANKA BILA OSNOVANA I POCELA SA RADOM U SVIM VECIM GRADOVIMA SVIJETA.

.SUDIONICI  mozete biti:

Kao Osnivaci, povjerenik, organizator, savjetnik ili na bilo koji drugi nacin.

Svako  Vase  ucesce Vama donosi korist.

Vama i Vasim pokoljenjima biti cete na cast i ponos, jer ste u najtezim gospodarskim vremenima za Hrvatski Narod dali svoj doprinos za bolju buducnost a za sebe I svoju obitelj osigurali moralnu I materijalnu korist.

Ovaj tekst  sa  intervijuom   mozete proslijediti Vasim prijateljima I poznanicima .

 Samim time ste  vec poceli pomagati.

ZAJEDNICKI SMO JACI

VJERUJEMO U JEDINSTVO HRVATA  OKO REALIZACIJE HRVATSKE SVJETSKE BANKE

VRIJEME JE DA TO SHVATIMO I PRIHVATIMO KAO PREDUVJET OPSTANKA NAS SAMIH ,NASIH POKOLJENJA I NASE FINANCIJSKE SIGURNOSTI, BEZ KOJE NE MOZEMO POMOCI SEBI, SVOM NARODU NI MATICNOJ DRZAVI  HRVATSKOJ

Pisite nam Vase priejdloge na E-mail: banke@hssd.hr

U ime Hrvatskog Svjetskog Sabora I svoje osobno  ime Niko Soljak, stoji Vama na usluzi.

Hrvatsak, 5.2.2007.g.

 

Intervju dan 19.1.2007 novinaru V.G. slobodan za distribuciju i objave.

_____________________________________________

Povodom nedavne najave osnivanja Hrvatske Svjetske banke, Niko Šoljak Predsjednik  Hrvatskog Svjetskog Sabora i jedan od idejnih začetnika osnivanja ove financijske institucije, u intervju sasvim otvoreno govori o dosadašnjem tijeku, ali i o određenim preprekama u realizaciji ove ideje.

 

 

P: U posljednje vrijeme dosta se govori o osnivanju Hrvatske Svjetske Banke.

Možete li nam reći nešto više o tom?

 

- Poznata je činjenica da je Hrvatska prodala svoje banke te da, nažalost, danas raspolaže samo sa 6 posto bankarskog potencijala, dok je ostalo u rukama stranaca. Ako znamo da su banke za gospodarstvo isto što je krv  za čovjeka, onda nam je jasno kakovo gospodarstvo možemo imati, kao što nam je poznato kakvu snagu može imati organizam koji ima samo 6 posto zdrave krvi. Takav organizam se može održavati na živjeti, ali će vrlo teško moći stvarati nove vrijednosti.

Imajući u vidu navedenu veoma tešku financijsku situaciju, hrvatski narod je odlučio  osnovati svoju financijsku instituciju koja će služiti njima, u državama gdje žive i rade, kao i Hrvatskoj koju nikad nisu napustili.

 

P: Možete li nam nešto konkretno reći o začetku ideje te tijeku njene realizacije?

 

Ideja je vjerojatno veoma stara, međutim konkretna odluka je donesena na prvom Saboru 2002. godine i od tada se radi na tom programu. Program su prihvatile svi Hrvati u domovini i svijetu, koji su imali priliku upoznati se sa programom. Te institucije sistema  u Hrvatskoj koje taj program podržavaju.

-        

P: To je bilo prije pet godina. Kako to da se do danas ništa konkretno nije realiziralo?

 

Najveća nesreća Hrvata je njihova razjedinjenost.,koja je jednako prisutna kako kod Hrvata u Hrvatskoj tako i onih izvan Hrvatske. Drugi problem je neorganiziranost. Treće, neinformiranost. To su tri rak rane Hrvata takvom ozračju za realizaciju nacionalnog programa kao sto je Hrvatska Svjetska Banka treba puno vremena mnogo vise od pet godina kada lamamo stanje kakvo imamo. Nije teško   osnovati banku ali je veoma teško tu banku osposobiti za život. Dok ne osiguramo uvjete za njenu budućnost neće se ići na osnivanje banke.

 

P. Kada će to biti?

 

Kada postignemo konsenzus Hrvata u domovini i u  svijetu.

 

P. Vjerujete li da ej konsenzus Hrvata moguć.

Da vjerujem da ne vjerujem ne bi  radio ovo što radim. Kada je u pitanju Hrvatski nacionalni interes onda su Hrvati kao jedan . Trebate znati da je u podsvijesti svakog Hrvata nacionalni interes iznad svega.  Pogledajte povijest Hrvata pa ćete vidjeti koje patnje su Hrvati podnijeli. Odričući se svoje individualnosti svog života svoje porodice za Hrvatsku. Hrvatska Svjetska Banka je od nacionalnog interesa Hrvata, koju Hrvati sa ljubavlju stvarju. Budite sigurni stvorit će je.

. . Hrvati kao narod su veoma kvalitetni individualni, ali za timski rad se moramo  osposobiti. Nekoliko Hrvata je nudilo ukupni osnivački ulog potreban za osnivanje banke pa su se čudili zašto to ne prihvatimo i ne osnujemo banku.

 

P: Imate program. Imate novac. Zašto to onda niste i učinili?

 

- Hrvatski Svjetski Sabor ima svoj program i u tom programu ima tridesetak Hrvatskih nacionalnih timova po djelatnostima, koji  se organizirati na nivou svijeta. Jedan od tih je Banka i štedionica. Mi ih nazivamo Odborima, a njihov zadatak je predstaviti, organizirati, osigurati uvjete rada i tek onda se ide na konkretnu realizaciju programa, u ovom slučaju osnivanje Hrvatske Svjetske Banke, gdje najprije trebamo postići konsenzus Hrvata svijeta pa tek onda osnovati banku..

 

P: Što to točno znači?

 

- Znači da na svim kontinentima, u svim državama svijeta, u svim gradovima imamo osnivače banke sa manjim ili većim osnivačkim ulogom.  osnivači po gradovima i državama svijeta jednog grada  izabrati će jednog tko će ih predstavljati na nivou grada. Države će izabrati svoje predstavnike koji će ih zastupati na nivou svijeta. Osnivači na nivou grada, države, svijeta odlučuju tko će tu banku voditi, tko će upravljati  njihovim novcem i na koji način. Isto tako će biti odgovorni za korektno poslovanje i stvaranje profita. Ako uzmemo  da imamo u Poreču  jednog osnivača koji, na primjer uplati milijun dolara osnivačkog uloga, sam je i sa njim nema drugih osnivača pa je logično da on odlučuje tko će voditi Hrvatsku Svjetsku banku u Poreču. Međutim, ako netko drugi uplati 10.000 dolara i organizira stotinu i jednog osnivača sa deset tisuća dolara, onda oni kontroliraju i odlučuju,  tko će i na koji način voditi tu banku.

 

P: Zašto to ne napravite?

 

 Još nije sazrelo saznanje kod hrvatskog naroda da ako nešto želi napraviti, to moraju sami ili neće biti napravljeno. Ali još ta spoznaja nije toliko sazrela da se počne  dugoročnije misliti. Osim toga za realizaciju tog programa treba zasukati rukave, raditi, trošiti svoje vrijeme i novac. Za tako nešto još je mali broj Hrvata spremno.

 

P. Tko vrši upis osnovaca?

 

Upisati se kao osnivač može svatko kod povjerenika  Hrvatskog Svjetskog Sabora koji su imenovani po gardovima i državama svijeta ili osobnom prijavom na e-mail: banke@hssd.hr   ili na Fax.oo38552434006. Tajnost podataka zagarantirano.

 

P. Kada se plaća osnivački ulog?

 

Osnivački ulog se plaća nakon osnivačke Skupštine i nakon potpisa Osnivačkog Ugovora

 

 

P: Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećete?

 

- Nerazumijevanje, izostanak dijaloga, netolerantnost, zavist i osobni egoizam. Mnogi bi htjeli da sa njima sve počinje i završava. Za takve ljude kod realizacije ovog Hrvatskog nacionalnog programa nema mjesta. Moramo imati jedinstveni nastup i zajedništvo bez kojeg nam nema boljeg sutra. Kod realizacije ovog programa mora biti jednako važan individualni i opći interes, ni jedan se ne smije razvijati na štetu drugog.

 

P: Imali ste do sada, koliko znam, pet sastanaka na tu temu: nekoliko u Hrvatskoj, a nekoliko izvan Hrvatske. Možete li nam reći što je na tim skupovima napravljeno da se taj program realizira?

 

- Do sada su održana tri skupa u Hrvatskoj i dva u Americi. Na skupovima u Hrvatskoj predstavljena je ideja i program kako i na koji način doći do jedne Hrvatske Svjetske financijske institucije. Na ta tri skupa iskristalizirala se je ideja. Institucije sistema RH prihvatile su tu ideju i žele pomoći, Hrvati iz Hrvatske prihvatili su taj program i žele u istom sudjelovati. Napravljen je korak naprijed i više nema dilema da li nam kao Hrvatima takva institucija treba ili ne. Svi se slažu da treba te sada treba pronaći put kojim trebamo ići da bi se taj nacionalni program realizirao. Prvi skup na tu temu u Americi održan je u New Yorku 23. siječnja. 2005. godine. Na tom skupu je dogovoreno da se sa programom nastavi te je trebalo na tlu Amerike upoznati Hrvatski narod i njihove prijatelje sa tim programom,  te evidentirati Osnivače.. Nažalost, neki ljudi su taj program shvatili kao njihov te su se odlučili da će oni sami taj program realizirati, da im ne trebaju Hrvati iz Hrvatske i svijeta. Nisu napravili ništa. Drugi su se povukli,  tako da taj skup nije dao nikakav pozitivan pomak naprijed.

Drugi sastanak, koji je organiziran uz  nesebično zalaganje Gosp.  Mark Rudele iz Los Angelesa održan je u Las Vegasu, 9. i 10. prosinca 2006. godine. Na tom skupu dogovoren je program, i imenovani predstavnici. Bili smo uvjereni da smo napravili korak naprijed. Nažalost, nakon sastanka opet ista prića, pojedinci uzurpiraju program i hoće sami napraviti banku. Što smo napravili u Las Vegasu? Umjesto korak naprijed napravili smo tri nazad.

 

P: Ako umjesto naprijed, Vi pravite korake nazad, gdje Vas to vodi?

 

- Nije svako zlo za zlo. Mi optimisti i u zlu tražimo dobro i dobro nađemo. Gro američkih Hrvata koji shvaćaju i prihvaćaju program podržavaju Hrvatski nacionalni program na nivou svijeta i stavili su se na uslugu, ograđuju se od programa pojedinaca i ne žele se dijeliti. Tako da smo tim skupom u Las Vegasu dobili nekoliko američkih Hrvata koji će biti osnivači Banke i to među njima dva koji će uložiti po milijun dolara osnivačkog uloga, dok prije sastanka to nismo imali.

 

P: Tko sada predstavlja američke Hrvate po tom programu? Je li to i dalje Mijo Radočaj kojeg ste imenovali u Las Vegasu?

 

Imenovanje gosp. Mije Radočaja je opozvano- Sada američke Hrvate predstavlja nekoliko Hrvata iz različitih gradova, a tko će predstavljati američke Hrvate na nivou svijeta o tome će odlučiti Američki Hrvati na slijedećem sastanku koji se priprema na tlu Amerike. Nemamo ništa protiv  da to bude  gosp,. Mijo Radočaj ili netko drugi, koga američki Hrvati predlože HSSD ga imenuje i prihvaća kao predstavnika američkih Hrvata.

 

P: Kada će to biti?

 

- Sada to ne znam, kada ćemo sa  američkim Hrvatima takav skup organizirati. Trenutno imamo drugih prioriteta. Nakon Las Vegasa odrzan je jedan skup na tu temu u Zagrebu.,koji je bio veoma uspješan . Na tom Skupu su zaduženi pojedinci sa konkretnim zadacima. Posla je puno a aktivnih Hrvata malo za tako veliki nad sve odgovorni zadatak. Sada je prvi zadatak Australijski Hrvati.17.veljače zakazali su skup austarlijski i novozelandski Hrvati u Sydneju. U ožujku se priprema organizacija jednog skupa Hrvata Njemačke. Zavisi od američkih Hrvata, no kada se god odluče biti ćemo im na raspolaganju.

 

P: Kada se može očekivati organiziranje Skupštine osnivača i početak rada Banke?

 

- Skupština se neće zakazati dok se ne uspostavi infrastruktura osnivača u svakom gradu svijeta.

 

P: Kada će to biti?

 

- Vrlo brzo. Sada napravimo za godinu dana kao što smo prije za tri. Ako se tim tempom nastavi, ubrzo ćemo napraviti za mjesec dana kao što smo prije napravili za godinu dana.

 

P: Možete li nam otkriti u kojoj zemlji svijeta je glede te infrastrukture po gradovima najviše napravljeno?

 

- Nema neke posebne države svijeta na kojoj je najviše napravljeno po broju osnovaca u svim državama svijeta ej nešto napravljeno.. Sada imamo najviše osnivača iz  Amerika i Hrvatske. Vjerujem da će nakon sastanka u Sydneyu  australijski Hrvati biti ispred američkih Hrvata. Sigurno neće po visini osnivačkog uloga, ali po broju gradova i osnivača hoće. Barem ja tako mislim.

 

P: Što je sa Hrvatima iz europskih zemalja?

 

- Kako sam napomenuo ranije, oni  se pripremaju za konkretnije organiziranje na proljeće. Do sada su učestvovali na sastancima u Zagrebu, ali u državama Europe nisu organizirali sastanke na tu temu, osim ovog kojeg sada pripremaju u ožujku ove godine.

 

P: Na kraju  pitanje tko financira Vas i sve druge koji rade na tom programu?

 

- Tko? Sami. Svaki troši svoje vrijeme i novac. Vjerovanje u taj program, vjerovanje u zajedništvo hrvatskog naroda daje nam snagu da izdržimo jer u tome vidimo budućnost nas samih, naše djece i budućih pokoljenja. Hrvatska Svjetska Banka će biti garant Hrvatima svijeta da u ovom procesu globalizacije neće biti sluge nego aktivni sudionici napretka, aktivni suučesnici svjetske politike, gospodarstva. Svjetski čimbenik koji će znati, moći i htjeti čuvati i sačuvati Hrvatski nacionalni identitet, samostalnost Hrvatske države i; koji će Hrvatskom narodu u međunarodnoj zajednici osigurati ono mjesto koje nam kao narodu svijeta, svojim znanjem, doprinosom razvoju čovječanstva i učešću u svjetskim dostignućima ta prava pripadaju.

 

P: Hoće li Hrvatski Svjetski Sabor biti osnivač buduće Banke?

 

- Hrvatski Svjetski Sabor nema nikakva sredstva, a tko nema sredstava ne može biti osnivač.

 

P: Hoćete li Vi osobno biti osnivač?

 

- Da biti ću osnivač sa osnivačkim ulogom od 10.000 dolara. Ako ih u momentu osnivanja ne budem imao, dignut ću kredit kod bilo koje banke i biti ću osnivač, nažalost s najmanjim ulogom ali sam sretan da mogu biti član velike hrvatske obitelji.