Broj: 01-5/07

Poreč, 15. siječnja 2007. godine                                                         

                                                                  P O Z I V 

    Pozivamo Vas na  HRVATSKI SVJETSKI SKUP  australskih i novozelandskih Hrvata koji će se održati u SYDNEYU 17. veljače  2007. godine u  Hrvatskom društvu "Sydney", Punchbowl, početak u  11,00 sati

 Za rad skupa predlažu se sljedeće teme:

            1. Organiziranje financijske institucije (Banke fondovi)

            2. Organiziranje Hrvata kako na tlu Australije i Novog Zelanda  tako i na razini

                svijeta

            3. Informiranje o: a) potrebama b) ciljevima c) portalu: dnevnom i mjesečnom tisku,      radio i televiziji.

            Čast nam je pozvati Vas na  skup Hrvata,  koji znači istinsko okretanje Hrvata sebi i svojim interesima. 

            Prvi put u povijesti Hrvati koji žive i rade u Australiji , naći ce se  na jednom ovakvom skupu, s konkretnim zadacima, te pokušati naći odgovor na pitanje ŠTO NAM JE ČINITI? To se odnosi na sve točke navedenih tema.

            Na ovom skupu naći će se predsjednici organizacija Hrvata, predsjednici klubova i istaknuti pojedinci kako bi zajednički pronašli put kojim trebamo ići da bismo došli do željenog cilja.

            CILJ je: Pokrenuti proces financijskih aktivnosti i organizacije, te uspostavljanje puteva međusobne komunikacije između Hrvata svijeta i institucija sistema, kako u Hrvatskoj tako i po državama svijeta gdje žive Hrvati. Treba pronaći načina kako uspostaviti informacijski sustav koji ce zadovoljiti minimum potreba Hrvatskog Naroda.

Hrvati su, uz Židove najraseljeniji narod, koji žive po svim državama svijeta. Nisu organizirani kao narod i to bogatstvo i nazočnost Hrvata u svim državama svijeta i njihove pozicije u tim zemljama svijeta ne koriste se za Hrvate niti za državu Hrvatsku. Hrvati bez obzira na kojim funkcijama bili i koje mogućnosti i želje imali da pomognu svom narodu i svojoj državi Hrvatskoj, nemaju otvoren prostor niti otvoren put kako pomoći. Kao narod nismo organizirani. Bez organizacije i objedinjenja, ljudskih i financijskih potencijala, ni drugi potencijali ne mogu biti iskorišteni, jer se praktično za njih i ne zna.

            Hrvati su Narod koji nisu organizirani i po prirodi su osobe koje djeluju samostalno, često ističući interese pojedinca ne osvrćući se na interes društvene zajednice, dok za timski i zajednički rad nemaju snage. Današnji proces globalizacije, neminovno je povezivanje po svim segmentima: nacionalnom, financijskom, ekonomskom, po strukama i djelatnostima, kako bi mogli zaštititi pojedinca, njegove vrijednosti i njegovu individualnost.

             Nesreću Hrvata koji su, iz raznoraznih razloga, morali napustiti svoju očevinu i krenuti u svijet trbuhom za kruhom, danas možemo pretvoriti  u bogatstvo i osigurati im povratak. Hrvate koji žele da se vrate u domovinu Hrvatsku  kao i njihova djeca, može se organizirati na razini svijeta i otvoriti vrata svakom Hrvatu za poduzetništvo, za politički i gospodarski napredak. Hrvati su uz Židove jedini narod koji te mogućnosti ima. Sada je vrijeme da se iskoriste sve vrijednosti i mogućnosti za dobrobit svakog pripadnika Hrvatskog naroda, a najviše za one koji se uključe u biznis, putem kojeg se može naći mjesta za nacionalne, kulturološke i druge sadržaje što čovjeka čini bogatijim, potpunijim i među narodima svijeta prepoznatljivim.

            Želja nam je da na ovom skupu prevlada razum da nam nitko nije kriv što kao narod ne koristimo bogatstvo koje država Hrvatska ima, što je razlog da danas u Hrvatskoj čine biznis drugi, a ne Hrvati i to takav biznis koji se ne može napraviti ni u jednoj državi svijeta.

            Hvala Bogu sazrijeva spoznaja da moramo poći od sebe i sebi postaviti pitanje što smo mi učinili da na međunarodnom planu sebi i svom narodu osiguramo ono mjesto koje nam kao Hrvatima pripada. Hrvatski narod dao je svijetu, od znanosti do svih drugih vrijednosti, proporcionalno broju više nego ijedan narod svijeta. Mi moramo kao narod promijeniti svoj odnos prema sebi samima. Recimo dosta! Mi imamo vrijednosti i nikome nećemo dopustiti da nam te vrijednosti omalovažava ili prepusti zaboravu. Mi ćemo kao narod svoju sudbinu uzeti u svoje ruke te čuvati svoje vrijednosti kao zjenicu oka, jer bez tih vrijednosti čovjek je prazan duhom. Čovjek bez duha nema zdravo tijelo. Hrvati moraju vratiti svoj ponos, vratiti duhovne vrijednosti i postati zdrav moralan, čist i snažan narod da mogu sebi, svojoj obitelji, naciji i cijelom svijetu dati više, jer smo kao narod to sposobni. Pogledajte gdje je Hrvatska danas. Svi smo krivi za današnje stanje.

            Kriv je Hrvatski Narod, branitelji, Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati izvan Hrvatske. Svi smo krivi manje ili više, jer smo za vrijeme oslobođenja od agresora i nakon oslobađanja, svoju državu pustili na milost i nemilost (lešinarima), a da nismo tu državu osposobili za život. Zamislimo se kada bi roditelji nakon dobivanja djeteta rekli: mi smo svoju dužnost ispunili, napravili smo i rodili dijete i onda ga pustili! Što bi se dogodilo s tim djetetom? To su isto Hrvati napravili svojoj državi Hrvatskoj koja je u krvi stvorena i žrtvama svih Hrvata. Svatko je pomogao kako je znao i mogao i onda kada smo dobili taj cvijet svi smo ga napustili. Što je najgore, svi sebe pravdamo lažnim sjajem - mi smo učinili što smo mogli, više nas ta država ne zanima, neka s njom rade sto hoće. I povlačimo se zadovoljni samim sobom. Zamislite da isto to naprave roditelji s djetetom, koje bi dijete preživjelo.

            Za divlji kapitalizam koji danas vlada Hrvatskom svi smo krivi, naravno proporcionalno svojem znanju, gospodarskoj i političkoj moći.

            Zadatak ovog skupa nije raspravljati i gubiti vrijeme o prošlosti (koju ne možemo promijeniti). Od povijesti moramo učiti. Mi trebamo misliti i raditi za budućnost. Na ovom skupu treba pokušati pronaći putove kojima trebamo ići da bi očuvali što se očuvati može, spasili što se da spasiti, aktivirali što se može aktivirati, kako bismo osigurali djeci Hrvata cijelog svijeta, čiji su stari morali napustiti Hrvatsku iz ekonomskih i političkih razloga, uvjete povratka u Hrvatsku na njihovu djedovinu.

Hrvatsku koja ima goleme potencijale i koja je postala najprivlačnija zemlja svijeta, treba osposobiti da se može uspješnije studirati, uspješnije gospodariti, uspješnije stvarati profit. Da to bogatstvo, koje Hrvatska ima, služi Hrvatima, koji danas u Hrvatskoj mogu imati bolje radne uvjete, bolje plaće nego na bilo kojem dijelu kugle zemaljske. Hrvatska je jedna oaza u Europi s bogatstvima koje nijedna zemlja Europe nema - od pitke vode, koje ima više nego cijela Evropa, pa do nezagađenog zemljišta, čistog mora s otocima koji mogu biti blagostanje za Europu i svijet. To Hrvatska može i moći ce razviti ako sačuva svoje more, svoje planine, čiste izvore pitke vode, svoje zemljište. Sve snage dati na razvoj zdravstvenog turizma i ekološke poljoprivrede, te prateće djelatnosti za te dvije grane razvoja. Hrvatska treba Europi i svijetu jer Europa i svijet takve oaze nigdje nemaju. Sve to Hrvatska ima, ali je sada problem pronaći način kako da to imaju Hrvati i kako da to bogatstvo Bogom dano iskoriste za sebe i svoje mlade i buduće naraštaje? Tu smo kao narod zatajili i danas bogatstvo Hrvatske rastaču isti oni protiv kojih su se Hrvati vjekovima borili, bilo da se radi o domaćim izdajicama ili stranim osvajačima. Danas je svijet suvremen. Danas se ne osvaja oružjem (barem ne u Europi). Danas se osvaja znanjem, gospodarstvom i novcem. Hrvati koji žive izvan Hrvatske imaju znanje, imaju novac i znaju raditi. Vrijeme je da Hrvati objedine snage i zajednički pronalaze put kojim treba ići kako ne bi zaostali za drugim narodima svijeta. Sto nam je činiti? Hoćemo li što učiniti ili nećemo ništa činiti nego mirno čekati i da nas se oguli do kosti. Hvala Bogu danas ne treba ginuti za Hrvatsku, ne treba patiti i ići u tuđi svijet kako bi prehranili svoju obitelj. Danas sve imamo. Ali ne smijemo dopustiti da nam materijalno potpuno prevlada duhovne vrijednosti. Čovjek, kada zanemari duhovne vrijednosti, postaje rob i iz tog ropstva nikada više ne može izići. Hrvati ne smiju dopustiti da postanu robovi. Hrvati cijelog svijeta se pomalo bude i shvaćaju da njihova sudbina ovisi o njima samima, te je proces zajedništva Hrvata na razini svijeta pokrenut i nitko ga više ne može zaustaviti. Počeli smo učiti od drugih naroda. Moramo naučiti lekciju ili nas kao malog naroda u ovom procesu globalizacije neće biti. Što god izaberemo to ćemo i imati.

            Ovaj skup je sazvan na inicijativu velikog broja Hrvata Australije . To je dobar znak jer znači da Hrvati svijeta počinju razmišljati o sebi, svojim mogućnostima, svom narodu i o državi Hrvatskoj, kojoj, htjeli ili ne htjeli, pripadaju. Australski  Hrvati su uvijek bili lučonoše i vodeća snaga Hrvata u svijetu. Hrvati svijeta od australskih  Hrvata mnogo očekuju. Vjerujemo da ce ovaj skup pokazati da su njihova očekivanja bila opravdana. Vjerujemo da će na ovom skupu prevladati razum, dijalog, tolerancija i međusobno uvažavanje, da će se različitosti na ovom skupu prihvatiti kao bogatstvo, a ne kao opravdanje za razbijanje Hrvatskog korpusa.

Hrvatski korpus na australskom  tlu mora biti jedinstven kada je u pitanju nacionalni interes Hrvata i države Hrvatske. On je zajednički s Hrvatima Amerike, Italije, Europe i svih drugih kontinenata. Našu nesreću što smo kao narod raseljeni po svim državama svijeta moramo pretvoriti u sreću i zajednički stvarati novu budućnost. Moramo sami pisati svoju povijest, sami sebi suditi, sami sebi krojiti budućnost i uz Boga odlučivati o svojoj sudbini.

            Hrvatski Narod to zna, može, želi i vjerujemo da i hoće.

            Treba da nam bude časno biti Hrvat, a istodobno i Australac, Amerikanac, Nijemac, Francuz itd. 

            Vjerujemo da ćete svojim konstruktivnim sudjelovanjem u radu skupa pomoći da se pronađe put kojim trebamo ići kako bi nam sutra svima bilo bolje.

            Hvala svim Hrvatima diljem svijeta, koji su inicirali ovaj skup i koji su unaprijed rekli da će doći na takav skup i pomoći koliko je u njihovoj moći da se on uspješno održi, da bude na čast i ponos svim sudionicima i drugima koji iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti sudjelovati.

            Molimo Vas da se pozivu odazovete, i ako smatrate da bi na taj skup trebalo pozvati Vašeg prijatelja ili poznanika, a nismo došli do njegove adrese, molimo Vas da nam dadete prijedlog, kojeg ćemo rado prihvatiti.

            Vjerujemo u Vas i Vašu pomoć unaprijed hvala uz dužno poštovanje.

 

 Niko Šoljak, koordinator

 HRVATSKA

Podrška u organizaciji:

Luka Budak (Sydney): Tel. 0412 415 583;

                                       E-mail: lbudak@hmn.mq.edu.au

 
Ivan Strika (Canberra): Tel.  0414 633 058

                                       E-mail: strika@smartchat.net.au

 
Branko Čubelić (Perth): Tel. +61 8) 9444 7895

                                       E-mail: bcubelic@yahoo.com.au

 
Suzanna Pinčević (Novi Zeland): Tel. 06494190504

                                       E-mail: suzanne.pincevic@xtra.co.nz

 

 PRIJAVA  ZA PRISUSTVO SKUPU

 

Ime i prezime: _________________________________ rođen/a ______________

u ________________________________

Potvrđujem svoj dolazak na sastanak Hrvata koji će se održati u Sydneyu 17. veljače 2007. god u Hrvatskom društvu "Sydney", PUNCHBOWL,  početak u 11 sati ujutro

 

            E-mail: _________________________________________________

            Tel: ____________________________________________________

            Faks: ___________________________________________________

 

            Tema koja me najviše interesira:

            ____________________________________________________________________

            ____________________________________________________________________

            ____________________________________________________________________

 

                                                                                                                      Potpis:

                                                                                                   _________________________