ISELJENIŠTVO NE ČINE SAMO ČLANOVI HDZ-A

U ime Hrvatskog Svjetskog Sabora osjecam se prozvanim da demantiram ucestale demagoške izjave koje se ovih dana plasiraju u medijima. Jedna od takovih je i izjava Premijera Sanadera (Jutarnji list, 03.srpnja 2005.) : «Dobio sam potporu iseljeništva za politiku koju vodi Vlada i HDZ».

Iseljeništvo je širi pojam i ne podrazumijeva samo HDZ-ove inozemne clanove. Kao udruga koja okuplja domovinsku i iseljenu Hrvatsku, HSSD se protivi svakoj podjeli Hrvata izvan domovine, a posebice onoj na stranackoj osnovi. Osim kardinala Bozanica koji podupire tu ideju, nijedna osoba «elitnog» domaceg javno-politickog miljea ne želi uvažiti ovu, više nego logicnu, zamjerku. Da li je gospodin Sanader Premijer onih Hrvata u svijetu koji nisu clanovi HDZ-a te uvažava li i njihovo mišljenje?!

Iseljena Hrvatska kao cjelina ima samo jednu stranku - Domovinu i boljitak hrvatskog naroda. Ne stavlja se u službu dnevne politike i karijeristickih težnji njenih predvodnika. Poštujemo Vladu, Predsjednika i saborske zastupnike u ovom, baš kao i u bilo kom drugom legalno izabranom sastavu. U tom kontekstu, negiramo sve specijalne simpatije koje si odredene strukture tako olako znaju pripisati. Takoder se zdušno protivimo svakoj podjeli Hrvata izvan domovine, posebice kad je ona potaknuta iz smjerova usko-interesnih stranackih ideologija.

Tko želi strancariti, neka dode u RH i kandidira se. U svijetu Hrvate veže ljubav prema domovini i poželjno je ne dozvoliti instrumentalizaciju rodoljubnih kadrova za ostvarenje ovako prizemnih, sebicnih interesa. Zato, kad se u buduce netko namjerava hvaliti iseljenickom podrškom, neka se potrudi okupiti vecu masu ljudi od one koju cine njegovi prijatelji, simpatizeri i gdjegdje koji dobronamjernik željan rijeci na materinjem jeziku.

www.hssd.hr

Porec,5.7.2005.god.

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA:

NIKO ŠOLJAK prof. ing

 

 

 

 

INDEX