Broj: 01-57/06
Porec, 25. listopada 2006. godine                                                         
                                                                       

P O Z I V  SVIM HRVATIMA SVIJETA
                                  
Pozivamo Vas na Svjetski skup Hrvata koji ce se odrzati u Las Vegasu,         
9 i 10. prosinca 2006. godine u Hotelu STRATOSPHERE  s pocetkom u  11,00 sati

Za rad skupa predlazu se teme:

            1. Organiziranje financijske institucije /Banke fondovi/
            2. Organiziranje Hrvata kako na tlu Amerike tako i na nivou svijeta
            3. Informiranje o: a) potrebama b) ciljevima c) portalu, dnevnom i mjesecnom tisku,       radio i televiziji.

            Cast nam je pozvati Vas na Svjetski skup Hrvata, koji znaci istinsko okretanje Hrvata sebi i svojoj drzavi. 
            Prvi put u povijesti Hrvati s Americkog kontinenta i cijeloga svijeta, naci ce se  na jednom ovakvom skupu, sa konkretnim zadacima, te pokusati naci odgovor na pitanje STO NAM JE CINITI? To se odnosi na sve tocke navedenih tema.
            Na ovom skupu naci ce se Predsjednici organizacija Hrvata, Predsjednici klubova i istaknuti pojedinci kako bi zajednicki pronasli put kojim trebamo ici da bi dosli do zeljenog cilja.
            CILJ je: Pokrenuti proces financijskih aktivnosti i organizacije, te uspostavljanje puteva međusobne komunikacije između Hrvata svijeta i institucija sistema kako u Hrvatskoj, tako i po drzavama svijeta gdje zive Hrvati. Treba pronaci nacina kako uspostaviti informacijski sistem koji ce zadovoljiti minimum potreba Hrvatskog Naroda.
Hrvati su, uz Zidove najraseljeniji narod, koji zive po svim drzavama svijeta. Nisu organizirani kao narod i to bogatstvo i prisutnost Hrvata u svim drzavama svijeta i njihove pozicije u tim zemljama svijeta, ne koriste se za Hrvate niti za Drzavu Hrvatsku. Hrvati bez obzira na kojim funkcijama bili i koje mogucnosti i zelje imali da pomognu svom narodu i svojoj drzavi Hrvatskoj, nemaju otvoren prostor niti otvoren put kako pomoci. Kao narod nismo organizirani. Bez organizacije i objedinjenja, ljudskih i financijskih potencijala, ni drugi potencijali ne mogu biti iskoristeni, jer se prakticno za njih i ne zna.
            Hrvati su Narod koji nisu organizirani i po prirodi su individualci, dok za timski i zajednicki rad nemaju snage. Danasnji proces globalizacije, neminovno je povezivanje po svim segmentima, nacionalnom, financijskom, ekonomskom, po strukama i djelatnostima, kako bi mogli zastititi pojedinca, njegove vrijednosti i njegovu individualnost.
             Nesrecu Hrvata koji su, iz raznoraznih razloga, morali napustiti svoju ocevinu i krenuti u svijet trbuhom za kruhom, danas mozemo pretvoriti  u bogatstvo i osigurati im povratak. Hrvate koji zele da se vrate u stari kraj kao i njihova djeca, moze se organizirati na nivou svijeta i otvoriti vrata svakom Hrvatu za biznis za politicki i gospodarski napredak. Hrvati su uz Zidove jedini narod koji te mogucnosti ima. Sada je vrijeme da se iskoriste sve vrijednosti i mogucnosti za dobrobit svakog pripadnika Hrvatskog naroda, a najvise za one koji se ukljuce u biznis, putem kojeg se moze naci mjesta za nacionalne, kulturoloske i druge sadrzaje sto, covjeka cini bogatijim, kompletnijim i medju narodima svijeta prepoznatljivim.
            Zelja nam je da na ovom skupu prevlada razum da nam nitko nije kriv sto kao narod ne koristimo bogatstvo koje Drzava Hrvatska ima, sto je razlog da danas u Hrvatskoj cine biznis drugi, a ne Hrvati i to takav biznis koji se ne moze napraviti ni u jednoj drzavi svijeta.
            Hvala Bogu sazrijeva spoznaja da moramo poci od sebe i sebi postaviti pitanje sto smo mi ucinili da na medjunarodnom planu sebi i svom narodu osiguramo ono mjesto koje nam kao Hrvatima pripada. Hrvatski narod dao je svijetu, od nauke do svih drugih vrijednosti, proporcionalno broju vise nego ijedan narod svijeta. Mi moramo kao Narod promijeniti svoj odnos prema sebi samima. Recimo dosta! Mi imamo vrijednosti i nikome necemo dozvoliti da nam te vrijednosti omalovazava ili prepusti zaboravu. Mi cemo kao narod svoju sudbinu uzeti u svoje ruke, te cuvati nase vrijednosti kao zjenicu oka, jer bez tih vrijednosti covjek je prazan duhom. Covjek bez duha nema zdravo tijelo. Hrvati moraju vratiti svoj ponos, vratiti duhovne vrijednosti i postati zdrav moralan, cist i snazan narod da mogu sebi, svojoj obitelji, naciji i cijelom svijetu dati vise, jer smo kao narod to sposobni. Pogledajte gdje je Hrvatska danas. Svi smo krivi za danasnje stanje.
            Kriv je Hrvatski Narod, branitelji, Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati izvan Hrvatske. Svi smo krivi manje ili vise, jer smo za vrijeme oslobodjenja od agresora i nakon oslobadjanja, svoju drzavu pustili na milost i nemilost (Lesinarima), a da nismo tu drzavu osposobili za zivot. Zamislimo se kada bi roditelji nakon dobivanja djeteta rekli: mi smo svoju duznost ispunili, napravili smo i rodili dijete -  te ga pustili, sto bi se desilo s tim djetetom. To su isto Hrvati napravili svojoj drzavi Hrvatskoj koja je u krvi stvorena i zrtvama svih Hrvata. Svatko je pomogao kako je znao i mogao i onda kada smo dobili taj cvijet svi smo ga napustili. Sto je najgore, svi sebe pravdamo laznim sjajem - mi smo ucinili sto smo mogli, vise nas ta drzava ne interesira, neka s njom rade sto hoce. I povlacimo se zadovoljni samim sobom. Zamislite da isto to naprave roditelji s djetetom - koje dijete bi prezivjelo.
            Za divlji kapitalizam koji danas vlada Hrvatskom svi smo krivi, naravno proporcionalno svojem znanju, gopodarskoj i politickoj moci.
            Zadatak ovog skupa nije raspravljati i gubiti vrijeme o proslosti /koju ne mozemo promijeniti/. Od proslosti moramo uciti. Mi trebamo misliti i raditi za buducnost. Na ovom skupu treba pokusati pronaci puteve kojima trebamo ici da bi ocuvali sto se ocuvati moze, spasili sto se da spasiti, aktivirali sto se moze aktivirati, kako bi osigurali djeci Hrvata cijelog svijeta čiji su stari morali napustiti Hrvatsku, iz ekonomskih i politickih razloga, uvjete povratka u Hrvatsku na njihovu djedovinu.
Hrvatsku koja ima ogromne potencijale i koja je postala najatraktivnija zemlja svijeta, treba osposobiti da se moze uspjesnije studirati, uspjesnije gospodariti, uspjesnije stvarati profit. Da to bogatstvo koje Hrvatska ima, sluzi Hrvatima, koji danas u Hrvatskoj mogu imati bolje radne uvjete, bolje place nego na bilo kojem dijelu kugle zemaljske. Hrvatska je jedna oaza u Evropi s bogatstvima koje nijedna zemlja Evrope nema - od pitke vode, koje ima vise nego cijela Evropa, pa do nezagadjenog zemljista, cistog mora sa otocima koji mogu biti blagostanje za Evropu i svijet. To Hrvatska moze i moci ce razviti, ako sacuva svoje more, svoje planine, ciste izvore pitke vode, svoje zemljiste. Sve snage dati na razvoj zdravstvenog turizma i ekoloske, poljoprivrede, te pratece djelatnosti za te dvije grane razvoja. Hrvatska treba Evropi i svijetu jer Evropa i svijet takve oaze nigdje nemaju. Sve to Hrvatska ima, ali je sada problem pronaci nacina kako da to imaju Hrvati i kako da to bogatstvo Bogom dano iskoriste za sebe i svoja pokoljenja. Tu smo kao narod zatajili i danas bogatstvo Hrvatske rastacu isti oni protiv kojih su se Hrvati vjekovima borili, bilo da se radi o domacim izdajicama ili stranim osvajacima. Danas je svijet suvremen. Danas se ne osvaja oruzjem /barem ne u Evropi/. Danas se osvaja znanjem-ekonomijom-novcem. Hrvati koji zive izvan Hrvatske imaju znanje, imaju novac i znaju raditi. Vrijeme je da Hrvati objedine snage i zajednicki pronalaze put kojim treba ici kako ne bi zaostali za drugim narodima svijeta. Sto nam je ciniti, hocemo li sto uciniti ili necemo nista ciniti i mirno cekati i da nas se oguli do kosti. Hvala Bogu danas ne treba ginuti za Hrvatsku, ne treba patiti i ici u tudji svijet kako bi prehranili porodicu. Danas sve imamo. Ali ne smijemo dozvoliti da nam materijalno potpuno prevlada duhovne vrijednosti. Covjek kada zanemari duhovne vrijednosti, postaje rob i iz tog ropstva nikada vise ne moze izici. Hrvati ne smiju dozvoliti da postanu robovi. Hrvati cijelog svijeta se pomalo bude i shvacaju da njihova sudbina ovisi od njih samih, te je proces zajednistva Hrvata na nivou svijeta pokrenut i nitko ga vise ne moze zaustaviti. Poceli smo uciti od drugih naroda. Moramo nauciti lekciju ili nas kao malog naroda u ovom procesu globalizacije nece biti. Sto god izaberemo to cemo i imati.
            Ovaj skup je sazvan na inicijativu velikog broja Americkih Hrvata, Hrvata iz Argentine, Kanade, Australije i Evrope. To je dobar znak jer znaci da Hrvati svijeta pocinju razmisljati o sebi, svojim mogucnostima, svom narodu i o Drzavi Hrvatskoj, kojoj htjeli ili ne htjeli pripadaju. Americki Hrvati su uvijek bili luconose i vodeca snaga Hrvata u svijetu. Hrvati svijeta od Americkih Hrvata mnogo ocekuju. Vjerujemo da ce ovaj skup pokazati da su njihova ocekivanja bila opravdana. Vjerujemo da ce na ovom skupu prevladati razum, dijalog, tolerancija i medjusobno uvazavanje. Da ce se na ovom skupu razlicitosti prihvatiti kao bogatstvo, a nikako opravdanje za razbijanje Hrvatskog korpusa.
Hrvatski korpus na Americkom tlu mora biti jedinstven kada je u pitanju nacionalni interes Hrvata i drzave Hrvatske koji je zajednicki s Hrvatima Australije, Evrope i drugih kontinenata. Nasu nesrecu sto smo kao narod raseljen po svim drzavama svijeta moramo pretvoriti u srecu i zajednicki stvarati novu buducnost. Moramo sami pisati svoju povijest, sami sebi suditi, sami sebi krojiti buducnost i uz Boga odlucivati o svojoj sudbini.
            Hrvatski Narod to zna, moze, zeli i vjerujemo da i hoce.
            Treba da nam bude casno biti Hrvat, a istovremeno Amerikanac, Australac, Nijemac ili Francuz. 
            Vjerujemo da cete svojim konstruktivnim ucescem u radu skupa pomoci da se pronadje put kojim trebamo ici kako bi nam sutra svima bilo bolje.

            Hvala svim Hrvatima na nivou svijeta, koji su inicirali ovaj skup i koji su unaprijed rekli da ce doci na takav skup i pomoci koliko je u njihovoj moci da se on uspjesno odrzi, da bude na cast i ponos svim ucesnicima i drugima koji iz bilo kojih razloga nisu u mogucnosti sudjelovati.
            Molimo vas da se pozivu odazovete i ako smatrate da bi na taj skup trebalo pozvati Vaseg prijatelja ili poznanika, a nismo dosli do njegove adrese, molimo Vam da nam date prijedlog, kojeg cemo rado prihvatiti.

            Vjerujemo u Vas i Vasu pomoc unaprijed hvala uz visoko cijenjeno stovanje.

           
Koordinator:                                                                                                                                       Niko Soljak, prof. ing.
Informacije:

Za hotel i aviokarte:

Niko Hazdovaca tel: 3105481446
                     E-mail: AdriaticSP@aol.com

i Henzel Helena  tel: 9056700075
                      E-mail: helen@dubrovniktravel.ca

Druge informacije:

Za   Ameriku:
             Marko Rudela tel.7143432062
                               e-mail: hrvatska5@sbcglobal.net
            Steve Rukavina E-mail: ruksj@aol.com

Za Austarliju:

            Branko Cubelic tel: 894449026
                               E-mail:  bcubelic@yahoo.com.au
            Ivan Strika  tel: 262415566
                                    E-mail: strika@amartchat.net.au

Za  Kanadu:

            Zvjezdana Hlad tel: 9082703044
                                 E-mail: stella.hlad@moh.gov.on.ca

Za Evropu:
            Niko Soljak  tel: 052431575,  052427057
                          E-mail:  informiranje@hssd.hr
INFORMACIJE O SMJESTAJU

Hotel STRATOSPHERE. ZA SKUP 9.i  10 prosinca 2006. kojeg oni vode pod nazivom CROATIAN EVENT , odobrili su:

Cijena po sobi je:          35 $ - 7.12. i 10.12.
74 $ - 8. i 9. 12. 2006.

Rezervacije za grupu CROATIAN EVENT traju od 3. - 16.11.2006.
Rezervacije:      www.stratospherehotel.com 
Tel. (800) 998 6937 ( pon - pet 7.00-22.00sati ) napomenuti sifru: CROAT.
Individualni otkaz rezervacije bez penala moze se izvrsiti do dva dana prije dolaska.
Chek in - prijava dolaska je do 15.00 sati, chek out - prijava odlaska do 11.00 sati
Na dolasku portir ce besplatno odnijeti kofere u sobu. Preporucena napojnica je 4.50 $/ osobi.
Obroci:
Buffet obrok:                                        7.00-15.00 sati (od pon - sub) - 8$
Champagne obrok:                               7.00-15.00 sati (nedjelja) - 12,12 $
Buffet vecera:                                       16.00- 22.00 sati (od pon - cetvrtka, subota) - 13,20 $
Steak i Morski plodovi vecera: 16.00- 22.00 sati (petak, nedjelja) - 17,51 $

Hotel trenutacno naplacuje svoj resort fee - program 5 $/ noci koji se placa kod odjave. Resort fee nudi:

  • Upotreba bazena i fitnessa - wellness centar na 8 katu
  • Najduza upotreba bazena i prijateljskog okupljanja ljudi u Las Vegasu
  • 2 karte za Viva Las Vegas show
  • 2 karte za 1 American Superstars i 2 za 1 Bite show
  • Besplatni razgled s Tower Viewing Decka - Kule vidikovca (10.00 - 14.00 sati)
  • Besplatno cisenje i susenje rublja
  • Knjiga doborodoslice u vrijednosti od 150 $ o uputama o Hotelu, Casinu i Toweru
  • Parking za goste

S postovanjem

Niko Soljak, HSSD

PRIJAVA  ZA PRISUSTVO SKUPU

 

Kojom _________________________ rođen/a _________

u ________________________________

Potvrđujem svoj dolazak na sastanak Hrvata koji ce se odrzati u Las Vegasu

dana 9. i 10. prosinca 2006. godine u hotelu STRATOSPHERE s pocetkom u 11. sati

            E-mail: ___________________
Tel: ______________________
Fax: _____________________

            Tema koja me najvise interesira:
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Potpis:
_______________