Skup Hrvata svijeta, kao što je poznato, održat ce se 19. svibnja 2006. godine u Zagrebu. Taj zahtjevan projekt iziskuje i odgovarajuce pripreme organizatora, doticno Hrvatskog svjetskog sabora, koje su upravo u tijeku.

U subotu, 22. travnja 2006. godine, u Splitu je održana konstituirajuci skup Hrvatskog svjetskog sabora za splitsko podrucje. Pred velikim brojem izaslanika iz Splita, Omiša, Ploca. Knina i Dicma skup je otvorio Niko Šoljak, predsjednik HSSD-a, rekavši, izmedu ostalog, i sljedece:

"Hrvatski svjetski sabor u domovini organiziran po podrucjima, te u gradovima unutar njih. HSSD djeluje kroz Hrvatske Nacionalne Timove po djelatnostima (odbori). Do danas su na razini države osnovani odbori za znanost, banke i štedionice, nekretnine, pravnu zaštitu Hrvata i njihovih nacionalnih interesa, likovne umjetnike, šport, mlade, žene, informiranje i drugo. U tijeku je ustroj takvih odbora po podrucjima, odnosno u gradovima."

Miroslav Lozina, upravitelj zadruge "Modra brazda" rekao je:

"Mi Hrvati, iskonski i autohtoni, nismo se dosad organizirali, a svi drugi jesu. Došao sam ovdje pomoci da se i mi organiziramo. Želja mi je preobrazba Hrvatske u civiliziranu državu, koja ce biti na ponos i cast svim Hrvatima, sada i u buducnosti."

Edo Unkovic, direktor "Plaže Bacvice" napomenuo je:

"Naglašavam problem branitelja. Umjesto njih pojavili su se neki drugi ljudi koji sada pokušavaju, polazeci od svojih uskih interesa, nanovo 'stvariti povijest' umjesto istinskih branitelja."

Predsjednica HSSD za splitsko podrucje je Dubravka Vuckovic. Predsjednik HSSD za grad Split je mr. Lenka Kušljic i zamjenik Stipe Biuk dipl. ing., a za grad Knin Ivan Kljajic, prof.

Na kraju skupštinu je pozdravio Ivan Pandžic, predsjednik HSSD za Bosnu i Hercegovinu.


Predsjednica Splitko-dalmatinskog podrucja Dubravka Vuckovic Dip.Our.