Broj:01-21/06

Porec,17. ožujka 2006.godine.

Pozivamo Vas na sastanak Hrvata svijeta koji ce se održati u Zagrebu, 19. svibnja 2006. godine u Hotel Dubrovniku sa pocetkom u 9,30. sati.

Neizmjerna nam je cast da Vas možemo pozvati na ovaj sastanak, koji znaci istinsko okretanje hrvatskog naroda sebi i svojoj državi.

Prvi put u povijesti hrvatskog naroda na jednom ovakvom skupu naci ce se predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednici svih parlamentarnih stranaka koji ce, zajedno sa Hrvatima svijeta zajednicki naci put kojim trebamo ici da bi došli do željenog cilja.

CILJ je: humana, pravna, socijalna, demokratska, suverena, suvremena, gospodarski jaka i neovisna Hrvatska Država, država koja ce biti na ponos svim Hrvatima, ma gdje bili.

Hrvatska je danas u teškoj moralnoj i gospodarskoj krizi i u tome Ťživom blatuť svakodnevno sve više i više tone. Osim što je to i okom vidljivo, cinjenicnom stanju u prilog govori i jezik brojki.

Nakon osamostaljenja. Hrvatska je imala 3,5 milijardi duga i procijenjenu vrijednost nacionalnog bogatstva cca 100 milijardi dolara. Danas, nakon petnaest godina, RH ima 35 milijardi dolara duga i nacionalno bogatstvo od cca. 50 milijardi dolara. Što rat, što mi sami, u ovih petnaest godina trošimo pet do sedam milijardi dolara više nego što zaradimo. Normalno, s takvim trendom nepokrivene potrošnje nacionalno bogatstvo hrvatskog naroda, iako stvarano stoljecima, uspjet cemo potrošiti za pet do sedam godina. Što poslije? I konacno, kad potrošimo ono što su nam naši preci ostavili, rasprodamo i uništimo sve vrijednosti, što ce biti onda i tko ce vracati dugove. Od cega ce živjeti naš narod?

Nijedna dosadašnja Vlada Republike Hrvatske nije uspjela taj negativni trend zaustaviti jer je to jednostavno nemoguce. Sve se krece kao domino efekt, od rasprodaje do rasprodaje. Državna potrošnja je velika, i to tijelo se ponaša poput ovisnika kojemu vjecno nedostaje novaca i sredstava. Kritizirajuci postojece stanje u svijetlu nekakvih politickih konotacija, napominjemo da to ne može zaustaviti ni jedna Vlada, ni lijeva, ni desna, ni vlada centra.

- 2 -

Negativni trend razvoja RH može se zaustaviti samo konsenzusom Vlada i svih politickih stranaka, zajednicki sa Domovinskom i Iseljenom Hrvatskom. Taj konsenzus je neminovan jer je u pitanju buducnost Republike Hrvatske.

Hrvati ne smiju dopustiti da budu sluge u vlastitoj kuci, da budu gradani drugog reda i nacionalno neprepoznatljivi!

Ovaj skup, koji znaci istinsku hrvatsku pomirbu, organizira se po uzoru na jednu drugu isto tako iseljenu, odnosno raseljenu državu-Izrael. Za razliku od Hrvatske oni nisu prekidali veze i ne ruše mostove medu sobom što je uostalom i preduvjet opstanka nacije i države.

Ovo je prilika Vama koji ste pozvani na ovaj sastanak da se bez negativnih emocija, trezveno, sa ljubavlju prema svojoj državi i naciji prihvatite posla te da zajednicki ucinimo nešto dok još ima vremena. A njega je sve manje i manje.

Ne zaboravite, zajednicki smo odgovorni za Državu Hrvatsku proporcionalno znanju, financijskoj i politickoj moci, što ovisi i od hrabrosti svakog pojedinca.

U ovome trenutku nismo u mogucnosti i necemo postavljati pitanja tko je za ovakvo stanje kriv, vec što možemo napraviti da nam se tisucljetni san o Hrvatskoj državi ne raspline pred vlastitim ocima kao mjehuric od sapunice. Sve svoje umne, financijske i politicke potencijale usmjeriti treba na buducnost i spašavanje onoga što se može, treba i da se spasiti.

Samo Vi koji ste pozvani na ovaj sastanak, samo Vi u cijim grudima tuce cisto hrvatsko srce, samo Vi kojima je domovina svetinja, možete pomoci da se na ovome skupu donesu konkretne odluke i iznadu rješenja koja ce pokrenuti cjelokupni hrvatski korpus. Mora se pronaci put koji ce biti vodilja naciji u ovim, doduše ne ratnim, ali ni malo manje opasnim vremenima.

Moramo vratiti u naše obitelji, naše škole, ustanove, u cjelokupno društveno stanje moral i moralne norme. Donijeti rješenja koja ce biti provediva, koji ce štititi i zaštiti nacionalne interese, a ne pojedinacne interese ili interese pojedinih grupa. Samo tako možemo uciniti da ova država postane istinska država blagostanja, jer naši preci, i dragi Bog, dali su nam u nasljedstvo komadic raja i moramo ga znati sacuvati i u njemu dostojanstveno i pošteno živjeti.

Ukoliko Vi koji ste pozvani na ovaj sastanak budete nastupali sa mržnjom, vođeni osvetom i gubili energiju na medusobne optužbe tko je za što kriv, takvim postupanjem pridonosimo vlastitoj propasti.

Ne treba niti spominjati koliko je poznati Ťhrvatski jalť donio lošeg državi i narodu. Ne treba ni govoriti koliko su nas razne podjele ucinile slabima, i ranjivijima.

- 3 -

Vi, Gospodo, koji ste pozvani na ovaj sastanak, odlucujete o sudbini Hrvatskog Naroda i sudbini zemlje u cjelini. To prihvatite kao vašu moralnu, i ljudsku obvezu.

Poznavajuci Vas kao osvjedocene borce za nacionalne interese vjerujemo da cete, casno i pošteno, odraditi svoj dio posla jer Vas domovina i narod t r e b a j u.

Imate cast da budete tu, iskoristite to na najbolji moguci nacin i dokažite pred poviješcu, sadašnjošcu i buducnošcu da ste u jednom povijesno kriticnom periodu, napravili ono što ste trebali i morali.

Povijest ce vas upamtiti, a hrvatski narod utkati u svoje molitve.

Vi koji ste pozvani na ovaj sastanak odlucujete o sudu povijesti koja ce vas predstaviti kao spasitelje, odgovorne hrvatske muževe ili kao one koji su na cinjenice o propadanju domovine jednostavno okrenuli glavu, smatrajuci da našu domovinu treba spašavati netko drugi. Tko ?!

Vjerujemo u vašu odanost naciji i domovini. Budite dostojni svoje vjere, nacije i domovine. Dodite na skup i dokažite da vam nije svejedno gdje je Hrvatska i kojim putem ide.

Onima koji, igrom slucaja, nisu pozvani na ovaj skup najdublje se ispricavamo. Postoji ne mali broj onih koji bi nam se rado pridružili, ali do njih u pripremi ovog skupa nismo došli, ili ih u ovome trenutku ne poznajemo. I za njih su naša vrata otvorena, jer hrvatska je kuca velika kao srce, a u srcu ima mjesta za svakog Hrvata ma gdje bio. Svi su dobrodošli.

Ovo je prvi povijesni sastanak Hrvata svijeta sa Predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, predsjednicima parlamentarnih stranaka u RH. Pozvani ste kao Hrvati, kao osobe koje svojim radom mogu pridonijeti da ovo bude kraj podjela i pocetak zajedništva Hrvatskog Naroda i Vlade. Vjerujemo da ce se od danas i ubuduce to zajedništvo oplemenjivati, graditi i dogradivati u korist hrvatskog naroda i države, te da ce se konsenzusom doci do zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske i pronaci put kojim možemo pridonijeti boljitku lijepe naše.

(Ovakve sastanke Židovi svijeta sa Vladom Izraela imaju svaka tri mjeseca).

Povijest ne pruža prilike za popravne ispite. Priliku stvaranja svoje domovine ostvarila je hrvatska mladost, hrvatsko iskustvo, hrvatska zrelost i naravno nesebicnost u pomaganju iseljeništva kada je bilo najteže. To ozracje želimo vratiti u našu domovinu, te na konstruktivan i domoljuban nacin suprotstaviti se svima onima koji žele suprotno. Sutra ce, možda, biti kasno i pitati cemo se gdje nam je bila pamet, gdje nam je bila ljubav prema domovini i naciji, i da li smo doista to što jesmo ukoliko ne napravimo i ne ucinimo ono što moramo, trebamo i znamo.

Vi koji ste pozvani na ovaj sastanak, bilo kao predsjednik Vlade, predsjednik stranke/ organizacije ili pojedinacno, polažete ispit kako pred sadašnjim tako i pred buducim generacijama domaceg naroda.

Vjerujemo da cete ga i položiti, što ce služiti na cast i ponos svim sadašnjim i buducim generacijama i donijeti rješenja, mir i spokoj svim Hrvatima koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

Da bi Vam savjest bila cista, pred drugima i pred poviješcu, odazovite se ovom skupu i svojim konstruktivnim radom pomozite da se isti uspješno realizira

- 4 -

POLAZNE OSNOVE SKUPA

1. Nije tocna tvrdnja nekih politicara da Hrvati izvan domovine ne placaju porez i ne ucestvuju u punjenju budžeta RH. Hrvati izvan domovine putem doznaka, poreza i drugih placanja svake godine pune budžet sa cca 1,5 milijardi dolara. Hrvatima izvan domovine mora se osigurati pravo na predlaganje i izbor svojih predstavnika, kako u Saboru RH tako i na najvišim državnickim funkcijama. Hrvati izvan domovine imaju i po sadašnjim zakonima pravo na izbor svojih predstavnika, ali je to pravo uvodenjem jedne izborne jedinice za Dijasporu izigrano. Za tu izbornu jedinicu predlažu se kandidati u Republici Hrvatskoj, a biraju u Hrvatskoj i u drugim državama svijeta, što je nedopustivo.

Rezultat takvog Zakona je da danas u Saboru RH sjede zastupnici Dijaspore i to svi izabrani iz Bosne i Hercegovine. Jednom izbornom jedinicom oduzeta su prava americkim Hrvatima, Hrvatima u Australiji i drugim zemljama svijeta da predlažu i biraju svoje predstavnike u Sabor Republike Hrvatske.

1. 2. Neotudivo je pravo Hrvata Bosne i Hercegovine da predlažu i biraju svoje zastupnike u Sabor RH i druge državnicke funkcije. Neotudivo je pravo Hrvatima koji žive u Australiji da biraju svoje predstavnike kao i Hrvatima drugih država svijeta. Sadašnjim stanjem Hrvatima diljem svijeta oduzimaju se osnovana prava da budu birani i da biraju, cime ih se podcjenjuje, omalovažava i svrstava u gradane drugog reda.

Hrvatima izvan domovine treba osigurati ucešce u Zakonodavnoj Vlasti RH, jer je to njihova država za koju su oni odgovorni, za koju i za cije interese na nivou svijeta se trebaju boriti i izboriti kako bi Republika Hrvatska bila ravnopravna država medu državama svijeta. Hrvati izvan domovine, svjesni svoje odgovornosti prema svojoj Državi Hrvatskoj, sa Hrvatima u Hrvatskoj stvorili su državu Hrvatsku, osigurali sredstva, oružje i ucestvovali u oslobadanju Lijepe naše. Putem veza, poznanstva, snagom argumenata i svih raspoloživih sredstava pomogli su kod priznavanja Republike od drugih država svijeta. Uvijek su na usluzi Hrvatskoj, boreci se za njene interese i njeno mjesto u medunarodnoj zajednici.

Zajedništvo Hrvatskog naroda u ratu, za vrijeme rata pa sve do oslobodenja Hrvatske od srpskog agresora je temelj kojeg treba ucvršcivati, dogradivati i nadogradivati želimo li da gradimo zajednicku kucu zvanu Hrvatska.

1. 3. Hrvatima izvan domovine, i to prvim, drugim, trecim, cetvrtim i svim pokoljenjima treba osigurati pravo na hrvatsko državljanstvo, jer su oni Hrvati po osjecajima i nacionalnoj pripadnosti. ( Židovi osiguravaju svojoj naciji državljanstvo bez obzira gdje su rodeni i cije državljanstvo imaju).

2. Hrvati izvan domovine i njihova uloga u gospodarskom i politickom životu Republike Hrvatske

- 5 -

Ucešce Hrvata izvan domovine u gospodarskom i politickom životu Hrvatske je veoma malo, prakticno ispod svakog nivoa.

Ne ulazimo niti tražimo krivca, jer je to dužnost Vlade Republike Hrvatske i Hrvata unutar i izvan Republike Hrvatske koji se, možda, ne znaju ili ne žele izboriti za svoja prava.

Vlada RH ne može pobjeci od krivnje da je zapustila Hrvate izvan domovine, jer je cinjenica da su Hrvati zaboravljeni, da se ne potice zajedništvo nego dijeljenje po strankama. Neosporna je cinjenica, da su Hrvatima izvan domovine prepolovljena sredstva za kulturne i druge aktivnosti; u odnosu na period prije rata za cak 50%. Umjesto da su povecana za pedeset i više posto. Cinjenica je sa druge strane, da porezni obveznici RH izdvajaju ogromna sredstva namijenjena Hrvatima izvan domovine, da se ta sredstva troše na programe koji daju male ili nikakve efekte. Cinjenica je da Predsjednik Vlade RH podržava Hrvate izvan domovine, ali praksa pokazuje drugaciju sliku stanja.

Sa druge strane cinjenica je da Hrvati izvan domovine nisu organizirani, nisu subjekt odlucivanja u gradu gdje žive i rade, nisu organizirani na nivou država niti zajednicki na nivou svijeta.

Cinjenica je da su Hrvati izvan domovine prije domovinskog rata dijeljeni po ideologijama, a poslije rata i sada po stranackoj pripadnosti. Podjele, samo podjele, netrpeljivost, sudska gonjenja, što ne služi na cast ni tužiteljima niti tuženima.

2. 1.Vlada Republike Hrvatske i Hrvati izvan domovine moraju pronaci modus vivendi. Vlada Republike Hrvatske bez Hrvata izvan domovine ne može Hrvatsku izvuci iz teške moralne i gospodarske krize u kojoj se Hrvatska danas nalazi . To se može zajednickim snagama domovinske i iseljene Hrvatske sa Vladom RH. Jedino zajednicki možemo doci do cilja, a cilj nam je: humana, pravna, socijalna, demokratska, suverena i suvremena država Hrvatska koja ce biti na cast i ponos svim pripadnicima hrvatskog naroda ma gdje bili.

Taj cilj možemo postici samo dijalogom, tolerancijom i medusobnim uvažavanjem na partnerskom odnosu izmedu Hrvata izvan domovine i Vlade Republike Hrvatske. Konsenzusom do boljeg sutra .

2. 2. Vlada Republike Hrvatske i Hrvati izvan Hrvatske trebaju uspostaviti komunikaciju, kako bi Hrvati izvan domovine rješavali pitanja koja Vlada Republike Hrvatske traži od njih, te kako bi Vlada Republike Hrvatske rješavala pitanja koje od nje traže Hrvati izvan Hrvatske (po uzoru na izraelsku Vladu koja se svaka tri mjeseca sastaje sa svojom Dijasporom kako bi razmijenili zahtjeve i potrebe). Hrvata izvan Hrvatske ima cca 15 milijuna, kada se ukljuci prva, druga, treca, i ine generacije. Hrvata u Hrvatskoj ima cca 4. milijuna, ostali su druge narodnosti. Židova ima u Izraelu 5 milijuna i milijun i pol ostalih, dok Židovi barataju sa brojem da ih je izvan Izraela 20 milijuna. Židovi ne gube ni jednog covjeka , a Hrvati gube drugu, trecu, a o cetvrtoj i petoj generaciji da i ne govorimo.

Moraju se stvoriti uvjeti da Hrvati ne gube niti jednog svog pripadnika, bez obzira gdje bio.

/ Tema za analizu, prijedloge i Odluke/

- 6 -

Odnos Vlade RH prema Hrvatima koji žive i rade izvan Hrvatske nije ni izdaleka zadovoljavajuci. Vlada Republike Hrvatske nije osigurala ni jedno tijelo koje ce se iskljucivo baviti Hrvatima izvan Hrvatske, koje bi imalo zadatak analiziranje postojeceg stanja te organiziranje Hrvata i pružanje pomoci (kako organizacijski tako i financijski).

Doduše, postoje razne institucije koje troše ogromna sredstva, zapošljavaju veliki broj ljudi. Ogroman je to aparat kojeg porezni obveznici RH placaju, dok nažalost te institucije nikad nijednome Hrvatu niti organizaciji Hrvata u svijetu nisu pružile nikakvu pomoc koja bi rezultirala organiziranjem Hrvata i njihovim povezivanjem sa maticnom državom Hrvatskom.

Nažalost, nespretnim se djelovanjem medu Hrvatima izvan Hrvatske narod potice na podjele, što je Hrvatima dosta.

Hrvati hoce zajedništvo, programe koji ih ujedinjuju, a ne programe koji ih dijele.

Cast pojedinim ambasadorima i konzulima koji su se stavili na uslugu Hrvatima. Vjerujemo da ce jednog dana svi biti u službi Hrvatima izvan domovine koji jedino zajedništvom mogu biti most suradnje medu narodima svijeta i otvarati vrata Hrvatskoj u svijet (što ambasadori i konzulati sami nisu sposobni, što Hrvati sami nisu sposobni). Zajednicki nema što ne mogu. Svaka vrata se ZAJEDNIŠTVOM otvaraju. Moramo postici takav nivo suradnje da svaki Hrvat u svijetu bude Hrvatski ambasador.

/ Analiza stanja prijedlozi za raspravu /

3.1. Vlada Republike Hrvatske putem svojih Ministarstava dala je svoj doprinos kompletiranju Hrvatskih nacionalnih Timova.(ODBORI) To je veoma pozitivan pomak, ali nedovoljan jer se je sa time stalo. Nije se naišlo na razumijevanje kod Ministarstava, koji su trebali osigurati radne i financijske uvjete. Organiziran je Nacionalni tim hrvatskih znanstvenika, kojeg nazivamo ODBOR ZA ZNANOST I TEHNOLOGIJU.Za voditelja tog Tima izabran je Prof. dr. Davor Pavuna -hrvatski znanstvenik svjetskog glasa. U timu su izmedu ostalih: Dr Davor Solter ( Njemacka) Dr. Ivan Đžikic (Njemacka), Petar Alaupovic, dr.sc Miroslav Gacic institut it.. dr.sc.Adriana Car Institut (A), dr.sc Branko Bošnjakovic (CH), dr. Radman Miroslav (FR), dr.sc. Goran Peskir (Danska), dr.sc.Branko Grisogno I(Švedska), dr.sc.Kondic Ljubinko (SAD), dr.sc.Srebrenka Rodic (UC Berkeley SAD), dr.sc Dubravka Ban (Sveucilište SAD), dr,sc. Karin Ksenaurek (SAD), Dr. Suncica Canic (SAD), dr. Hrvoje Tkalcic (SAD), Saric Ivica (SAD), dr.sc Francis Šeparovic ( Australija), dr. Mladen Petravic (Australija) i dr.mr. Paul Jurlian (Crna Gora).

Institucije sistema RH imenovali su za svoje predstavnike i koordinatore u HSSD: Ministarstvo Znanosti - dr.sc Danica Ramljak

- dr. Dragana Schwarc

Ministarstvo gospodarstva - dr. Željko Tomšic

Ministarstvo poljoprivrede - mr.sc Miroslava Božica

Ministarstvo Zdravstva i socijalne skrbi - dr.med. Renata Mittemayer

- 7 -

Ministarstvo Pravosuda -dr. Igor Mihaljevic

Ministarstvo Vanjskih poslova - mr.sc. Marija Pejcinovic

Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti - Alice Wertheimer-Baletic

Institut Ruder Boškovic -dr. Zorka Mikloška i prof. dr Stjepan Marcelja,

Sveucilište u Zagrebu -Prof.dr.sc. Helena Mencer

Ostala Ministarstva još nisu imenovali svoje predstavnike. To je Tim koji može cuda napraviti. Ministarstvo Znanosti Obrazovanja i Športa je organiziralo Kongres, ali

nije osiguralo kontinuitet rada tog Hrvatskog Nacionalnog Tima. Prakticno, gdje smo bili- nigdje, što smo napravili- ništa. Nekoliko godina rada nije iskorišteno niti su hrvatski znanstvenici koje imamo diljem svijeta ukljuceni u gospodarske i politicke tokove RH. Taj potencijal spreman je Hrvatskoj pomoci, ali ako ih Hrvatska ne prihvaca oni to ne mogu. Hrvatska mora otvoriti vrata Hrvatima znanstvenicima koji žive i rade izvan Hrvatske i taj ogromni potencijal upotrijebiti za boljitak svih pripadnika hrvatskog naroda.

Hrvatski Nacionalni Tim Športa organiziran je, ukljucene su institucije sistema i sve športske organizacije ( koji je na nivou svijeta kako tako organiziran). U Odbor za šport imenovani su od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pomocnik Ministra Mr.sc. Dragan Harasin, od Ministarstva Vanjskih poslova dr. Mišo Munivrana, od Ministarstva mora i turizma Robert Bacac, od Ministarstva pravosuda Ivan Damjanovic, Hrvatski Nogometni Savez, Branko Kaptalan, Martin Novosel, Hrvoje Maršan. Hrvatski Olimpijski Odbor, Josip Cop i Ivan Varvodic, Hrvatska Matica iseljenika Nikola Jelincic i Dijana Mašala-Perkovic, Studenski Zbor Sveucilište Zagreb dr. Marko Greiner, Mladi Hrvatske Hrvoje Jurkovic, Hrvatski branitelji Mladen Živkovic, Hrvatski jedrilicarski Savez Ivan Domjan. Hrvatski Vaterpolski Savez Željko Klaric, Hrvatski Savez za sportsku rekreaciju Dr. Mirko Relac, Blaško Papic i Mate Klikovic (Austrija), Josip Fotak (Švicarska), Ivan Matkovic (Njemacka), Stanko Bilaver (SAD), Metes Zlatko (SAD), Ante Nikolic (Kanada), Tomislav Ferarra (Caracas), Monica Pizzaro-Stiepovic (Chile), Marko Babic (Australija), Hrvatski Nogometni Savez Gosp. Ante Pavlovic, koji je prisustvovao svakom sastanku i pružio nesebicnu pomoc te Gosp. Zorislav Srebric , Predsjednik HNS gosp. Vlatko Markovic (osobno prisustvovao sastancima i podržao program sporta domovinske i iseljene Hrvatske sa posebnim naglaskom na nogomet). Na osnovu tih temelja pokrenut je proces nogometnog prvenstva Dijaspore koje ce se održati 2007. godine. Nažalost, samo taj segment i to zahvaljujuci susretljivosti i nesebicnom zalaganju svih u HNS-u. Svi drugi športovi i aktivnosti su stali. Opet smo pali na stvaranju uvjeta rada jedne ekipe.

Hrvatski Nacionalni Tim za Mlade: Organizirani su mladi u Hrvatskoj po svim gradovima i opcinama, održana su tri Sabora Mladih. Institucije sistema su potpuno zakazale, kao da brigu za mlade i odgovornost za mlade generacije nitko ne želi preuzeti. Stice se dojam da svima najviše odgovara ovakvo stanje. Troše se ogromna sredstva, a rezultate znate i sami. Naša buducnost je prepuštena ulici, drogi, alkoholu i kriminalu .Hitno treba mijenjati odnos prema mladima u korist i za mlade jer su oni naša buducnost.

- 8 -

Za sve aktivnosti mladih Mladi nisu dobili ni jednu kunu u ovih 5 godina rada. Strpljenje mladih je pri kraju i pitanje je sutra kada budemo nešto i htjeli napraviti tko ce i za koga?

Hrvatski Nacionalni tim za Nekretnine i imovinsko pravne poslove. Nakon nekoliko godina rada, napokon se je vecina agencija za nekretnine u Hrvatskoj prihvatila zajedništva tako da imamo ponudu i potražnju nekretnina barem na web stranici.

www.nekretnine.hssd.hr. Medutim, tim pravnika koji ce to pratiti nikako da se kompletira i na tom programu treba još mnogo raditi.

Hrvatski Nacionalni tim za Informiranje koji ima u svom programu dnevni i tjedni tisak, radio i televiziju, treba kadrovski ojacati. Izostala je kreativna suradnja putem koje ce se osigurati uvjeti za rad i otvoriti mogucnosti za realizaciju zacrtanog programa. Zahvaljujuci nekolicini entuzijasta izdan je prvi, drugi i sada treci broj ŤKORIJENA-list domovinske i iseljene Hrvatskeť i to u šest mjeseci, a trebao bi izlaziti tjedno.

Ostale timove da ne nabrajamo.

Jedan od najvažnijih i u ovom trenutku najnužniji je:

Hrvatski Nacionalni tim za banke i štedionice (ODBOR). Taj odbor je osnovan prije dvije godine, predloženi su ljudi. Medutim, kao i uvijek medu nama Hrvatima nadu se ljudi koji to razbiju. Tako smo izgubili godinu dana, a da se nismo ni za korak približili cilju. Odbor je kako tako sastavljen od clanova Hrvata diljem svijeta. Iz Hrvatske u Odbor su imenovani: Ministarstvo Gospodarstva -Mate Zmijarevic, Ministarstvo Znanosti obrazovanja i Športa- Stipe Mamic, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva -Anica Lucevic , Ministarstvo Vanjskih poslova -dr. Mišo Munivrana, Ministarstvo Pravosuda -Igor Mihaljevic, Ministarstvo Zdravstva - dr. Neven Ljubicic, sadašnji Ministar, Središnji ured za strategiju razvoja -dr. Ante Babic, Heric Zdenka (Varaždin) ,Mate Vekic (Italija), Željko Raguž i Martin Puljic (Engleska), Dr. Srdan Bill( Njemacka), Branko Lozo i Petar Kružic (Njemacka), Zvonimir Mitar (Švicarska), Cubelic Branko i Ivan Strika (Australija) te Mašina Melkior koji je imenovan od strane Grupe 100. Te drugi, njih nekoliko desetina koji su odmah spremni podržati i ukljuciti se u taj program.

Do sada je iskristaliziran stav da se banka osnuje u jednoj od država u Europi sa bankom kceri u Hrvatskoj. Hrvatska Nacionalna Banka treba biti razvojna, koja ce voditi racuna o nacionalnoj ekonomiji, koja ce služiti cjelokupnom hrvatskom narodu. Program je podržan u Hrvatskoj i u svijetu. Sada je na svima Vama ovdje prisutnima da donesete konkretne odluke, te da se ide u realizaciju tog veoma znacajnog programa.

Poceli su sa radom i drugi nacionalni programi po djelatnostima:

Umjetnost, Folklor, Utvrdivanje povijesne istine o Hrvatskom Narodu te Odbor za pravnu zaštitu Hrvata i njihovih nacionalnih interesa. Posla je puno, samo zajednicki smo u stanju odgovoriti povijesnom trenutku u kojem se nalazimo.

- 9 -

Treba naci nacina kako uspostaviti suradnju što je garancija da se sa 50% koliko se danas troši sredstava, može postici 100% veci rezultati. Nisu problem sredstva, problem je što

se postojeca sredstva troše više za održavanje institucija sistema nego za Hrvate izvan domovine kojima su namijenjena.

/Tema za analize ,rasprave i Odluke/ -

O D L U K E

(PRIJEDLOG)

1. Osigurati Hrvatima prve, druge, trece generacije i svim pripadnicima hrvatskog naroda da mogu imati Hrvatsko državljanstvo bez obzira ciji su još državljani.

2. Osigurati Hrvatima izvan domovine pravo na predlaganje i izbor svojih predstavnika u Sabor RH i to 12 zastupnika koji ce se birati u izbornim jedinicama po državama svijeta:

-Bosna i Hercegovina 2 zastupnika, Australija (s NZ) 2 zastupnika, Sjeverna Amerika 2.zastupnika, Južna Amerika 2 zastupnika, Europa njemacko govorno Podrucje 1. zastupnik, Englesko - španjolsko govorno podrucje 1 zastupnik, Francusko-talijansko podrucje 1 zastupnik,ostala jezicka podrucja i ostale države nastale raspadom bivše SFRJ – 1 zastupnik.

Zastupnici prije izbora ne smiju imati prijavljeno prebivalište u RH, a prije izbora moraju dolaziti iz izbornih zona gdje su delegirani i izabrani.

3. Osigurati Hrvatima izvan domovine da mogu predlagati i birati predstavnike državnih funkcija RH.

4. Omoguciti kvalitetno informiranje i zakonski osmisliti pravo prvokupa na strateškim nacionalnim dobrima koja se privatiziraju za Hrvate kako u domovini, tako i iz iseljeništva.

5. Putem Hrvatskih Nacionalnih Timova po djelatnostima odmah pokrenuti postupak izrade strategije razvoja Hrvatske za 1,5,10,30 i 50 godina.

6. Pokrenuti projekt jake nacionalne banke koja bi na hrvatskom bankarskom tržištu imala primat po kapitalu, kreditnim plasmanima i sl.

7. Osmisliti projekte ulaganja u malo i srednje gospodarstvo /poduzetništvo/ kroz stimuliranje u poreznoj politici, davanju na besplatno korištenje svih nepotrebnih državnih resursa koji bi se mogli privesti svrsi u pogledu gospodarstva, poticanja zapošljavanja i sl.

- 1O -

8.Vlada RH putem svojih Ministarstava treba poticati i osigurati normalno funkcioniranje Hrvatskih Nacionalnih Timova po djelatnostima, koji se formiraju na nivou svijeta.

9.Vlada RH treba poticati i pomoci pri organiziranju Hrvata po gradovima i državama svijeta.

10.Hrvati u svim državama svijeta trebaju pokrenuti proces organiziranja te osigurati sebi takav nivo organiziranosti da budu subjekt odlucivanja kako u svom gradu, tako i na nivou države i sa drugim Hrvatima na nivou svijeta.

11.Vlada Republike Hrvatske treba Hrvatima osigurati slobodan medijski prostor, radio i televiziju i tisak, kako bi Hrvati izvan domovine bili istinski pravovremeno obaviješteni i imali informacije o gospodarskim i politickim tokovima u RH.

Ostali prijedlozi i zakljucci iskristalizirati ce se tijekom rada skupa i biti ce uvršteni u konacne prijedloge koji ce se javno objaviti, publicirati u medijima i na Internetu te dostaviti institucijama i udrugama.

Molimo vas da se pozivu odazovete, a svoju potvrdu za dolazak na sastanak ili eventualni izostanak javite na tel. +385 (0)52 427-057, mobi.+385(0)98 219-267 odnosno na e-mail adresu hssd@hssd.hr

Odgovornost za sve to je na Vama pozvanima. Sagledajte težinu trenutka i vidjet cete da je kucnuo zadnji cas.

Ucinimo to! Ne za Vladu! Ne za organizatora skupa! Ucinimo to za sebe, za svoj narod, za jedinu nam domovinu HRVATSKU, domovinu svih Hrvata.

VI TO ZNATE, MOŽETE I VJERUJEMO DA HOCETE!

Napomena:

Koji su razlozi da se odazovete ovom skupu i u okviru svojih mogucnosti date doprinos njegovom uspješnom i plodonosnom radu?

- Ocuvanje i zaštita hrvatskih nacionalnih interesa nije stvar trenutne politike u državi, nego stalna i vjecna obveza svih Hrvata, bili oni u iseljeništvu ili u domovini

- Jedinstvo hrvatskog naroda ozbiljno je narušeno, a podjele unutar malobrojnog tkiva brojne su i prijete da naruše temelje države i nacije

- Hrvatski narod ima potencijale koje ne koristi, intelektualne i materijalne. Moraju se stvoriti potrebiti preduvjeti da se oni iskoriste, jer samo oni mogu biti pokretac razvoja

- 11 -

- Mladi ljudi, znanstvenici, produktivno stanovništvo, napušta domovinu odlazeci diljem svijeta, takve tendencije se moraju zaustaviti, te otvarati programi i investicije koje ce domacu pamet iskoristiti za izgradnju vlastite države

- Nacionalne vrijednosti, obala, otoci, zemljišta i dr., pod pritiskom medunarodnih elemenata, konzistentno se odnaroduju. Hrvatska je država izgubila bankarski

sustav, a kako se zna da je novac kao krv u organizmu, prijeti nam kolaps - prezaduženi gradani, branitelji i dr. vrše suicide.

- Nisu stvoreni pravni preduvjeti koji bi omogucili da hrvatsko iseljeništvo zauzme potrebnu poziciju u zakonodavnoj vlasti (prijedlog 12 zastupnika sa svih kontinenata) te na takav nacin preuzme i odgovornost za državu i narod

- Borba za uspostavu pravne države cesto nalikuje na rat sa vjetrenjacama. Korupcija, mito, organizirani kriminal i razni galopirajuci oblici imovinskog kriminaliteta unose nesigurnost, državni sustav je trom i neucinkovit, gospodarstvo, poljoprivreda i dr. grane, u nekakvoj fazi prilagodbe standardima EU posrcu i padaju

- I najveci razlog je što ste Hrvati, i mjesto Vam je tu.

Unaprijed hvala!

Predsjednik Hrvatskog Svjetskog Sabora Niko Šoljak, prof.ing.

_____________________________________________________________________

Kunski žiro racun: 2380006-1110011692, koji se vodi kod Istarske Banke Umag.

Devizni racun:154060. Istarska Banka Umag SWIFT ISKB HR 2X na ime

Hrvatskog Svjetskog Sabora.

_____________________________________________________________________

PRIJAVA
ZA SUDJELOVANJE NA SASTANKU DOMOVINSKIH I IZVAN DOMOVINSKIH PRIPADNIKA HRVATSKOG NARODA, SA PREDSJEDNIKOM VLADE R.H. I PREDSJEDNICIMA PARLAMENTARNIH STRANAKA REPUBLIKE HRVATSKE.
Kojom _________________________ roden/a _________ u __________

Potvrdujem svoj dolazak na sastanak koji ce se održati
dana 19. SVIBNJA 2006. godine u Zagrebu, Hotel Dubrovnik sa pocetkom u 9,30,sati.
E-mail: ___________________

Tel: ______________________

Fax: _____________________

Tema koja me najviše interesira:

Molimo Vas da nakon potpisa, navedenu izjavu vratite na adresu:

Hrvatski Svjetski Sabor
Vl. Gortana 2
52 440 Porec ili na e-mail: hssd@hssd.hr ili fax: 00385 52 434006

Potpis: