OTVORENO PISMO

dr. sc. Ivi Sanaderu, predsjedniku Vlade RH

Poštovani gospodine Predsjednice!

Sa tugom i nevjericom smo primili vijest koju su prvo objavili elektronski mediji da je u Španjolskoj uhicen simbol nacionalnog ponosa i domovinskog rata - general Ante Gotovina. Permenantno lomljenje kicme nacionalnog ponosa time je okrunjeno jednim uhicenjem za koje ste naveli da je posljedica funkcioniranja pravne države i vladavine prava. Jer, kako navodite, general Gotovina se najbolje može braniti na sudu.

Gledao sam s nevjericom i video zapis uhicenog generala sa lisicama na rukama kojeg smještaju u policijsko kombi vozilo. I u tim trenucima isti je bio uspravan, prkosan i svoj. I kada su mu uskratili slobodu, on je njome zracio. Taj trijumfalisticki izraz zadovoljstva na vašem licu samo je pokazao kakvo i koliko srce kuca u vašim grudima. Možemo vec sutra uci u Europsku uniju, pozirati na karti Europe, ali što smo bez nacionalnih heroja, što smo bez nacionalnih svetinja? Koliko ce trajati to povjesno prokletstvo da hrvati sami žrtvuju svoje najbolje sinove za tude interese, i politiku.

Posebno nas je pogodilo što je tu vijest balkanski gubernator Carla del Ponte izjavila u Beogradu. Još više da vam je na tome cestitao predsjednik Tadic. Nije nam jasno što je po srijedi i kako dalje, ali ocito cete morati hrvatskom puku i onima koji su stvorili hrvatsku državu malo bolje objasniti kako to na slucaju generala Gotovine funkcionira pravna država, a na mnogim drugim slucajevima ona je potpuno zakazala.

General Gotovina ce, sasvim sigurno, biti u stanju odbraniti se od laži iz optužnica koje se ne ticu više njega kao generala, vec koje su uperene protiv hrvatske države. Ukoliko to ne budemo u stanju, u toj ujedinjenoj europi, kojoj idemo, figurirat cemo kao država koja je stvorena na zlocinu i ciji je narod povijesno genocidan. A još više, na žalost, kao nacija koja je cetveronoške, mašuci repom, ušla u EU kao u vlastitu psecu kucicu.

S poštovanjem,

HRVATSKI SVJETSKI SABOR

Koordinator:

Niko Šoljak, prof. ing.