ZASTUPNICIMA U SABORU
REPUBLIKE HRVATSKE

OTVORENO PISMO

Štovani zastupnici!

U posljednje vrijeme cimbenici sa svih razina državne vlasti, a poglavito najviši, kroz medije i na druge nacine govore o mogucim potezima hrvatske Vlade koji bi medunarodni položaj znatno otežali.

Spominje se promjena državne granice sa Bosnom i Hercegovinom kod mjesta Klek (mjesto gdje bi se trebao graditi most Klek - Pelješac) pri cemu se na krajnje zacudujuci nacin ustupaju djelovi državnog teritorija Bosni i Hercegovini proširujuci njen teritorijalni suverenitet na djelovima hrvatskog mora, i otoka.

Isto tako, zacuduju postupci vezani za razgranicenje sa Slovenijom, na podrucju Savudrijske vale, Sv. Gere i sl.

Posebno smo iznenadeni postupcima vezanim za potpisivanjem medudržavnog ugovora izmedu Hrvatske i Austrije koji je više percipiran kao placanje ustupaka austrijskoj strani za njene aktivnosti koje su omogucile otpocinjanje pregovora o pristupanju sa EU, odnosno prijateljski akt predsjednika Vlade RH-e svome prijatelju iz Austrije, nego kao akt državnicke mudrosti, u korist RH-e i svih njenih gradana.

Ne možemo a da se ne složimo sa predsjednikom Ceške g-dinom Vaclavom Klausom koji je takav sporazum doživio kao "neugodno iznenadenje" i "opasan presedan", a slicno iskazuju i ostali državnici i politicari (npr. bivši slovenski predsjednik Milan Kucan) i sl.

Koliko je u pitanju opasan presedan svjedoci i cinjenica da su, ponukane tim sporazumom, krenule lavine potraživanja prema Hrvatskoj. Tako su se javile i udruge tkz. Esula koje do danas nisu priznale fakticno stanje u medudržavnim odnosima Republike Hrvatske. Govori se o naturalnoj restituciji, a vrijednost imovine koju potražuju velika je. Pri tome se zaboravlja da Hrvatska kao pravna sljednica bivše Jugoslavije baštini odredbe Osimskog sporazuma koji je pitanje stvarno-pravnih odnosa izmedu dvije države trajno riješio.

Hrvatski Svjetski Sabor, kao udruga koja okuplja iseljenu i domovinsku hrvatsku, oštro se protivi bilo kakvom revizionizmu, uz dosljedno poštivanje i obranu svakog milimetra hrvatskog državnog teritorija.

Napominjemo da nitko, osim cjelokupnog hrvatskog naroda, nema pravo u ime Republike Hrvatske preuzimati bilo kakve medunarodne obveze odnosno ustupati djelove hrvatskog državnog teritorija. Isticemo da je ovakva Hrvatska rezultat medunarodno priznatog stava Badinterove komisije koji su granice bivših republika priznale kao medunarodne granice država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a one su jasne i nedvojbene.

Ocito je, medutim, da se o toj cinjenici ne vodi dovoljno racuna. Pokazali smo odlucnost i cvrstinu u Domovinskom ratu, a svakodnevno doživljavamo poraze u miru. Ukoliko zbog dobrosusjedskih ili nekih drugih odnosa budemo i dalje ustupali djelove svoga teritorija drugim državama, svijet ce nas shvatiti i doživjeti kao strvinu koju treba ocerupati.

Stoga, u ime zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske, u ime svih onih koji su ginuli i dali sebe za jedinu nam domovinu Hrvatsku, pozivamo vas da se oštro usprotivite takvim inicijativama i budete dostojni mjesta i ustanove u kojoj radite i donosite odluke. Neka vam stranacki interesi ne budu važniji od državnih i nacionalnih! Recite: Ne!

S poštovanjem,


HRVATSKI SVJETSKI SABOR

KOORDINATOR

Niko Šoljak, prof. ing.